Definovat, řešit...

Zastupitelstvo 15.6.2011

15.06.2011 23:59

Zastupitelstvo mělo ve středu své druhé letošní řádné veřejné zasedání, na programu bylo 23 bodů (už si nikdo ani nevzpomene na předvolební agitky o zařazováním menšího počtů bodů do programu), jednání začalo v 15:15 hod a skončilo v cca 23 hod. Na začátku bylo přítomno pouhopouhých 6ks  zastupitelů + paní tajemnice, připravených odpovídat na otázky z lidu, (11 zastupitelů program ignorovalo) viz foto:  

Dále se kšeftovalo s pozemky, řešilo se, zda chtějí zastupitelé golfové hřiště na Hýlově (většina rady chce), jak nechají postavit Hýlovské sídliště, kde koupaliště, jestli vůbec, jaké budou koeficienty (3) atd. Jo a taky se řešilo auto pro technické služby, páč má naježděno přes 100 tis. km a to je přece pádný důvod, když uvážíme, že na úřadě jsou už jen dvě další! Nebo ne? 6 zastupitelů, možná i na doporučení finančního výboru, chtělo původní návrh nákupu zrušit, nicméně 6 bylo proti. Auto tedy bude. A kdo o tom rozhodl? Tito zastupitelé:

 

Dále byly  představeny 3 prezezntace, já jako první, týkala se dění a potřeb hýlovských tak, jak to cítím, pak jakýsi pán, co by rád nechal vystavět Kondomínium, škoda jen, a přišlo mi, že zatím nemá jasno jak (ale slíbil, že si vše ujasní a pak dá vědět...vše prý rozhodne Stavební úřad v Bílovci - ehm, prapodivné...) a nakonec jakási paní, co by ráda změnila územní plán ve prospěch golfu na Hýlově - což je úsměvné, když se územní plán právě měnit má...Nebo ne? Hmmm, nebo že by jak a komu???? Sám jsem z toho jelen. Tak dobrou noc, další perly si přečtěte za 7 dní v zápise. A....hlavu vzhůru.... :-)

 

Další popis:

Zastupitelstvo mělo ve středu své druhé letošní řádné veřejné zasedání, na programu bylo 23 bodů, které si vyžádala větší otevřenost radnice, jak bylo slibováno před volbami téměř všemi stranami. Jednání začalo v 15:15 hod a skončilo v 22:30. Na začátku byli přítomni 3 zastupitelé za ODS a pouze po jednom nebo žádném zástupci z ostatních stran. Všichni byli připraveni odpovídat na otázky pana Vimmra, protože ostatní občané zřejmě necítí potřebu diskuze se zastupiteli. Nebo s panem Vimmrem, jak se to vezme. Viz foto 1:
Dále byla mezi jinými pozemkovými věcmi s nadšením přijata nabídka Lesů ČR k odkupu lesní cesty mezi lázněmi a Mexikem, takž se již brzy dočkáme na Hýlově kvalitní spojnice s Vřesinou pro cyklisty, pěší i vozíčkáře. Jo a taky se řešilo auto pro technické služby, páč má 12 let a naježděno přes 120 000km. Naštěstí většina zastupitelů z lavice u dvěří nepodlehla pokušení a ušetřila městské pokladně přes 60 000Kč, o které by město přišlo, pokud by se provozovala 12 let stará a rezavá herka, kterou dnes můžeme prodat za 25 000Kč a nemusíme do ní vrazit dalších 30 000Kč na opravy a po dvou letech zaplatit pár tisíc za ekologický poplatek za likvidaci. Podívejte se na fotce, kdo hlasovat pro úsporu: Viz foto2
Dále byly představeny 3 prezentace, první představil zástupce osadního výboru Hýlov. Prezentaci vévodila ikona autobusu, pravděpodobně měla poukázat na to, že zatímco do podobně velkých obcí či osad jezdí denně několik málo autobusů, že by se jich dalo spočítat na prstech jedné ruky a jejich počet neustále klesá, tak na Hýlov jezdí díky lázním v pracovní dny 21 autobusů a o víkendu 19. Možná měla ikona taky poukázat na to, že na autobusy MHD doplácí město Klimkovice ročně kolem miliónu korun, a to ještě víkendové spoje kompletně hradí město Ostrava, aby se Ostraváci mohli jezdit nadýchat čerstvého vzduchu. Taky bylo v prezentaci mnoho červených křížků, to asi mělo znamenat to, že po mnoha letech se vedení města začalo zabývat problémy Hýlova a začalo řešit téměř všechny podněty, které vznesli občané Hýlova na veřejném zasedání.
Další prezentace představila záměr soukromého investora stavět na soukromém pozemku určeném k zástavbě jakési stavby, které se sice téměř nikomu nelíbí a i podle mého názoru nejsou pro tuto lokalitu zrovna ideální, ale pokud budou v souladu s územím plánem a zákony této země, je to podle slov velikána asi tak všechno, co proti tomu můžeme dělat. Stejně jako v případě předchozí hromadné výstavby na Hýlově, díky které vznikla nová ulice a rozpor s územním plánem se řeší dosud. Ale stále je prostor k jednání a případné úpravě projektu tak, aby nakonec byli spokojeni všichni. Třeba i ti Hýlovští, kteří marně žádají o připojení do nevyhovující kanalizace.
Třetí prezentací, týkající se Hýlova, byl představen záměr vybudovat na soukromém pozemku za soukromé peníze veřejné sportoviště, určené pro širokou veřejnost, včetně hýlovských dětí a mládeže. Tedy v podstatě stejný záměr, jako má nově vzniklé občanské sdružení s hřištěm u Rašků. Zatímco ve zbytku civilizovaného světa i České republiky by takovému investorovi sypali na cestu růžové okvětní lístky a podávali pomocnou ruku, v Klimkovicích je cesta dlážděna trnitými květy a plná nastavených nohou. Ale jak se nakonec ukázalo, zastupitelé dokáží vidět pozitivně do budoucna a dali šanci tento záměr posunout o kousek dále, když souhlasili se záměrem návrhu změny územního plánu, který by řekl, jestli tam to veřejné golfové hřiště může nebo nemůže být už teď a ne až za rok a půl. Nebo že bychom měli Klimkovice zakonzervovat a udělat z nich skanzen? Až z lázní odejdou za 6 měsíců díky zdravotní reformě pacienti, kteří dosud mají lázně hrazeny státem a kterým je pojišťovna od příštího ledna už proplácet nebude, budou se golfoví návštěvníci docela hodit, aby si více než 150 klimkovických občanů udrželo zaměstnání v lázních a nemuselo skončit na úřadu práce. Kolik z nich je z Hýlova a kolik Hýlovských je nějakým způsobem závislých na příjmu z lázeňských hostů a ostatních návštěvníků? Až v lázních bude jen polovina hostů a polovina zaměstnanců, pak se všichni budou ptát, co město udělalo nebo mohlo udělat a dokáži si představit, jak bude vypadat jednání zastupitelstva potom. Že by to mělo souvislost? Nebo ne? Hmmm, nebo že by mohl stavět jen někdo??? Z toho by asi byl jelen každý.:-) Ing. Jakub Unucka

 

 

Ráda bych touto cestou poděkovala panu Ing. Jakubu Unuckovi za překlad textu z jazyka "hýlovského" do našeho krásného a bohatého jazyka českého. Nepochopila jsem původní pisatelův záměr: šlo o podcěňování vzdělanosti a inteligence občanů Hýlova? A nebo se autor snaží cíleně oslovit a tedy reprezentuje pouze určitou (zřejmě méně gramotnou) skupinu lidí a jim tímto jim srozumitelněji přiblížit dění a práci také jimi zvolených zastupitelů? Hana Pávková

 

 

Myslím, že ten 1. pohled je přesnější, s chutí jsem se zasmál. Není zme Mladá fronta, že? Hahahaha....Akorát by to chtělo více fotografií z hlasování těch zastupitelů. To mi přijde jako genialní nápad. Tedy pokud se nebudou schovávat. Nebo to zveřejnit na nástěnce. Nešlo by to nějak archivovat? Dávám karmu. Rostislav Klesnil z iDNES

 

Vyhledávání