Definovat, řešit...

Projednávání "Kondominia" dne 13.5.2010 očima Jarka Vargy...

23.05.2010 15:03

Dne 13.5.2010 v 15:30 hodin se konalo projednání posudku a dokumentace závěru „Kondominium Klimkovice – Hýlov".

 

Vše se uskutečnilo na Městském úřadě v Klimkovicích, v zasedací místnosti zastupitelstva.

 

Předsedala tomu paní ing. Pokludová, Ph.D., dále tam byl zástupce společnosti TESO spol s.r.o, architekt projektu, zástupce společnosti Hýlov invest, a spoustu jiných schopných úředníků.

 

Celé toto projednávání se neslo v duchu, že se my zúčastnění můžeme vyjadřovat pouze k vlivům této stavby k životnímu prostředí. Bohužel nás tam sedělo jen 7. Dva zástupci města Klimkovice „pan starosta a pani Kolinová“, já, pánové Vimr, Nitka a Husťák a někdo, koho jsem nikdy neviděl. Myslím, že to byl někdo z realitydnes.cz, že by zkoumal, v jaké je fázi tento projekt ?

Nejprve mluvili zástupci kraje, jak je to všechno v pořádku a jak tato stavba nenaruší životní prostředí. Potom mluvil zástupce společnosti TESO, stejná odpověď, jak ta předešlá a plno dalších výmyslů „zvířata nemigruji! Pokud někdo z vás viděl na hýlově srnu, je to hloupost“ bezobratlým zvířatům vadí hlavní cesta „nemigrují“, pokud by zde přece jen nějaké zvíře zabloudilo, tak musí ustoupit zpět do lesa tam patři a nikam jinam.

Po ukončení projevu všech těchto úředníků nastal prostoro pro diskuzi.

Paní Kolinová se ptala na dvě otazky. Jak se projekt vypořádá s čističkou odpadních vod a jestli nevadí, že cesta v projektu zasahuje asi 5-ti metry do území, kde se už nemůže stavět.

Ve věci ČOV bude projekt počítat s napojením na Klimkovice, nebo do kanalizace lázní, vedoucí do Poruby. Co se týče problematiky cesty, odpověď byla, že se nesmí sice stavět od lesa 50m, ale les má neurčité hranice a vlastník by je mohl případným vykácením posunout, a tak by docílil svého, proto by na 5m nelpěl.

Pan Husťák a Vimr měli takové všeobecné otázky, které si už nepamatuji, ale bylo jim bleskově odpovězeno, že vše je v pořádku a stavba je vyhovující.

I já jsem měl otázky. Projekt Kondominium nepočítá s projektem golfová cvičná louka. Odpověď  - V pořádku ani nemůže, projekt golfová cvičná louka začal později.

Ptal jsem se, jak se projekt vypořádá se vzrostlými stromy? Odpověď - Bude jich zachováno co nejvíc a ostatní se nahradí vzrostlými trvalými původními stromy. Tento dotaz máme uplatnit při územním řízení. Potom padlo ještě hodně dotazů, ale nebyly už k tématu a tak ta diskuze byla spíše emotivní.

Závěr z tohoto projednávaní byl, že stavba podle posuzování vlivů na životní prostředí vyhovuje.

Vyhledávání