Definovat, řešit...

Pálení listí a trávy na zahradě

03.11.2011 21:05

Pálení listí a trávy na zahradě má svá pravidla

 

Pálení listí, klestu a shrabané trávy není zákonem výslovně zakázáno (na rozdíl od vypalování porostů, dané zákonem 133/1985 Sb., které je zakázáno). Jedinou výjimkou je listí napadené chorobami, jejichž zárodky nelze bezpečně zlikvidovat ani povápněním a zkompostováním (antraknóza ořešáků či bakteriální spála jabloňovitých). Ovšem i na pálení listí na zahradě platí určitá pravidla a omezení, které stanovuje zákon.

 

Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí, že musí plánované pálení rostlinných zbytků ohlásit příslušnému operačnímu středisku HZS v kraji. Při ohlašování musí uvést datum a místo pálení, zodpovědnou osobu, přibližnou dobu pálení a kontakt.

 

Povinnost ohlášení pálení pro řadové občany není zákonem stanovena, důrazně se ovšem doporučuje.

 

Oheň se nesmí zakládat na místech se vzrostlým porostem, loukách a strništích!!! Novinový papír lze při topení pevnými palivy používat jen k podpálení.

 

Pravidla pro spalování odpadů na zahradě:

 

  • Pálení musí být přítomna osoba, která dovršila věku 18-ti let.

 

  • Místo pálení se nesmí nechat bez dozoru.

 

  • Velikost ohniště volte takovou, aby všechen hořící materiál shořel v době, kdy je na místě přítomen dozor.

 

  • Ohniště musí být vzdáleno minimálně 50 metrů od okraje lesa, mělo by se zakládat nejlépe na hliněném podkladu.

 

  • Vždy mějte k dispozici prostředky, kterými oheň uhasíte  (kbelík s vodou, lopatu a písek, apod.). Oheň by se neměl rozdělávat za pomoci hořlavých kapalin (např. benzín).

 

  • Pálení se nesmí provádět při nepříznivých povětrnostních podmínkách, jako je inverze a nebo silný vítr. Je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost ohniště od zástavby a hořlavých předmětů - domů s ploty, aut, apod.

 

  • V případě, že se oheň vymkne kontrole a nelze jej uhasit vlastními silami, je osoba provádějící pálení povinna okamžitě nahlásit tento požár na místě příslušnému operačnímu středisku hasičského zachráného sboru v kraji.

Vyhledávání