Definovat, řešit...

Může zastupitelstvo obce jednat za zády veřejnosti?

06.05.2010 21:10

Může zastupitelstvo obce jednat za zády veřejnosti?

       Starosta Ing. Malík s odvoláním na usnesení zastupitelstva č. 19/261/19 prohlásil ve svém vystoupení v lokální televizi pracovní schůzku zastupitelů města se zástupci Občanské iniciativy za zprovoznění koupaliště (OI) za neveřejnou a zdůvodnil neuveřejnění článku OI ve Zpravodaji tím, že OI mylně informovala občany města o veřejném projednávání problematiky koupaliště. Jsem toho názoru, že OI pozvala veřejnost na pracovní schůzku v souladu právními předpisy a s uvedeným usnesením.

       Z ustanovení § 103 odst.1  zákona o obcích č.128/2000 Sb. vyplývá, že starosta  zastupuje obec navenek, což znamená především zprostředkovávání právních úkonů, o nichž rozhodly příslušné orgány obce. Nemůže tedy vůli obce vytvářet sám a přidávat usnesením zastupitelstva obsah, která nemají. Z usnesení zastupitelstva pod č. 19/261/19 z letošního 17. února a ani z předchozího usnesení 17/236.1, týkající se této schůzky nevyplývá, jestli pracovní schůzka zastupitelů se zástupci Občanské iniciativy má být veřejná nebo neveřejná.

       Veřejnost či neveřejnost pracovních schůzek zastupitelů zákon o obcích v žádném ustanovení přímo neřeší.  Uvádí jen ustanovení § 93 odstavec 2: „Zasedání zastupitelstva obce je veřejné.“ Účast veřejnosti tedy nelze žádným způsobem vyloučit – ani v jednacím řádu zastupitelstva, ani v usneseních, přijatých na řádném zasedání zastupitelstva. Týká se to i uvedené pracovní schůzky, která vznikla vůlí - rozhodnutím zastupitelstva a je otázkou, jestli by případné usnesení deklarující neveřejnost této schůzky bylo právně bezvadné.

       Existuje k této problematice rozsudek Nejvyššího správního soudu pod označením 3 Aps 5/2006-55 z 8.8.2007, který tyto pracovní schůzky nezakázal a ponechal na úvaze představitelů města, jakým způsobem o nich bude informovat veřejnost. Je tedy legitimní, když jako zastupitel města požaduji z těchto schůzek vyhotovit zápis, pozvu lokální televizi, pozvu veřejnost nebo informuji na řádném zastupitelstvu občany o průběhu pracovní schůzky.

       Celá problematika je daleko zajímavější a obsáhlejší, pro zájemce uvádím vysílání Českého rozhlasu 6, pořad Zaostřeno na občana s názvem Může zastupitelstvo obce jednat za zády veřejnosti? z 1.dubna 2010, který je k dispozici ke stažení na internetové adrese https://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=3410 a dodnes se podivuji tomu, že jsem v něm dostal možnost vyjádřit svůj názor.

         Přeji krásné a teplé jaro…                                                                            Ing. Zdeněk Husťák

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážení čtenáři, máte dojem, že výše uvedený článek je tak závadný, aby nemohl být zveřejněn v klimkovickém Zpravodaji? Vidíte, je tomu tak a p. starosta otištění údajně skutečně zakázal. O jeho případném otištění v červnovém vydání má prý rozhodovat rada města. Názor si každý, nyní v době před podzimními komunálními volbami, určitě udělá sám...V.V.

Vyhledávání