Definovat, řešit...

Koupaliště!!!

14.03.2010 19:55

Ve středu, 7.4.2010 v 16:00 hod. se koná na MěÚ v zasedací místnosti Zastupitelstva - II poschodí - jednání o městském koupališti mezi Zastupiteli města a Občanskou iniciativou za zachování a rekonstrukci koupalište.

 

OI vítá účast veřejnosti i zástupců Osadních výborů na tomto jednání, jelikož jak všichni víme, finanční rozpočet města bude v příštích letech velmi napjatý a zajistit finanční krytí rekonstrukce (bez dotace) jistě nebude snadná záležitost.

 

OI si je toho vědoma, proto žádá o to, aby prostor klimkovického areálu byl zachován do doby získání dotace  nebo příznivejší finanční situace.

 

Tímto zde dáváme prostor této Občanské iniciativě, se kterou již vyjádřila řada hýlovských souhlas a připojila své podpisy k příslušné petici za zachování koupaliště. Pro lepší nasátí atmosféry a dokonalé objasnění situace zveřejňujeme všechny materiály, které nám OI poskytla, zejména přepsaný zápis z videozáznamu jednání ze dne 3.9.2009 je hóóódně zajímavý... ;o)

Dle dostupných informací mělo být jednání dne 7.4.2010 neveřejné. Otázka zní: PROČ???

 

(níže uvedené přílohy ke stažení jsou ve formátu .pdf, ta poslední v .doc)

 

Návrh č.1

 

Návrh č.2

 

Návrh č.3

 

Výkres č.1 k návrhu č.3

 

Výkres č.2 k návrhu č.3


Cenový odhad k návrhu č.3

 

Záznam jednání z 3.9.2009

(tato příloha je uvedena i níž...)

 

 

Záznam z jednání mezi členy zastupitelstva města a občany sdruženými pod názvem - Občanská iniciativa za zachování a zprovoznění městského koupaliště v Klimkovicích,  ve věci:   projednání podrobnějších otázek a možností znovuzprovoznění místního koupaliště konaného dne 3. 9. 2009 na MěÚ

 

 

Přítomni: 

Členové zastupitelstva města Klimkovice ( zkráceně ZM) a rady města ( zkráceně RM):

starosta Ing. Pavel Malík,  místostarosta Ing. Petr Večerka, člena rady města Mgr. Pávek Petr , členové zastupitelstva města Ing. Zdeněk Husťák, p. Stanislav Janečka,

 

Za Občanskou iniciativu za zachování a zprovoznění městského koupaliště v Klimkovicích ( dále uváděno zkráceně OI) občané města:

Doc. MUDr. Michal Hladík PhD, Ing. Tomáš Huspenina, Ing. Libor Teichmann, Ing. Taťjána Urbánková,

 

Hosté: p. Jan Valošek – podnikatel (nájemce) a provozovatel koupaliště ve Staré Bělé

p. Stanislav Ovčačík – ředitel technických služeb v Hradci nad Moravicí, které jsou provozovatelem  městského koupaliště v Hradci n/M.

 

                         Jednání svolala rada města na základě rozhodnutí ZM 16/220.3. Termín jednání byl dohodnut na červnové schůzi rady města se zástupci OI, Doc.MUDr. Michalem Hladíkem Ph.D. a Ing. Dušanem Petrem.

OI podala na MěÚ Klimkovice dne 25.05.2009 pod č.j. 1004/2009-STAR Námitku  k bodu 14/195/14 usnesení ze 14. zasedání Zastupitelstva města Klimkovice, konaného dne 18.3.2009.

V záhlaví Námitky je uvedeno:

Vážení radní a zastupitelé města Klimkovice,

následně po jednání s panem starostou a některými přítomnými členy rady našeho města dne 28.4.2009 podáváme touto oficiální cestou námitku vůči rozhodnutí zastupitelstva města dne 18.3.2009 v bodu 14/195/14.

 

Naše občanská iniciativa za zachování a zprovoznění městského koupaliště s  Klimkovicích Nesouhlasí se zrušením koupaliště a pořízením změny územního plánu pod č. 18 pro část pozemku parc. č. 1602 v k.ú. Klimkovice – městské koupaliště, o výměře do 2 500 m2 ze zóny občanské vybavenosti na zónu obytně obslužnou a následným prodejem pozemku za účelem výstavby bytových domů s výškovou regulací budov do tří nadzemních podlaží.

 

My, níže podepsaní občané, ŽÁDÁME zastupitelstvo města Klimkovice, aby na svém zasedání znovu projednalo své rozhodnutí o koupališti a toto rozhodnutí změnilo tak,  aby toto koupaliště bylo zachováno, v následujících letech rekonstruováno a řádně zprovozněno, aby mohlo opět sloužit pro rekreaci a sportovní využití občany města a všech okolních obcí, jak tomu bylo po mnoho předcházejících desetiletí.

                        

V textu Námitky následuje její zdůvodnění a následně je rovněž  uvedeno:

 

Dále výslovně žádáme, aby při opětovném rozhodování o otázce koupaliště byl z hlasování vyloučen pan zastupitel Oldřich Suchánek, který dle oficiálního prohlášení zástupců města má zájem na výstavbě nových bytových domů namísto koupaliště, a to z důvodu zcela zřejmé podjatosti a střetu zájmů dle zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, v platném znění.

 

                         Občanskou iniciativou byla přizvána místní televize LTV plus. s.r.o. Klimkovice. S její přítomnosti souhlasili i členové ZM s tím, že zpravodajství nebude komentováno.

 

Dále z průběhu jednání:

·         MUDr. Hladík(OI)   - na dotaz p. starosty informoval přítomné že Ing. Husťák ( člen ZM) sdílí názory, a má  důvěru OI

·         Ing. Husťák(ZM, OI)  - za OI představil předmět programu jednání. 

·         Ing. Huspenina (OI)  zmínil se o prvním setkání OI se starostou a čl. rady 28.4.09 za účelem zrušení změny ÚP (pod č. 18) m2 ze zóny občanské vybavenosti na zónu obytně obslužnou na což byla podána Námitka která byla podána 25.5.09  na MěÚ Klimkovice.

Námitka byla podpořena předanou Peticí s více než 500 podpisy občanů kteří podporují zachování koupaliště. 17.6. 09 proběhlo jednání ZM a v bodu 16/220.1,.2,.3 byla projednávána otázka koupaliště.

Připomenul, článek OI ve Zpravodaji její iniciativě ve věci koupaliště..

Zmínil se o tom že OI má k dispozici dopis p. Suchánka zastupitelům města.- nechává dopis bez komentáře.

Připomenul anketu „ Jak byste řešili koupaliště v Klimkovicích „ kde z vyjádření p. starosty při prvním rozhovoru, OI pochopila že výsledky ankety jsou proti koupališti nebo spíše neutrálně.

„Z výsledku ankety však  vyplývá, že minimálně ze dvou třetin i více platných hlasů ankety občané chtějí zachovat koupaliště a chtěli by jej využívat.

OI z rozhovoru se starostou pochopila že to takhle není..

OI má k dispozici výsledky ankety, z nichž vyplývá že anketa dopadla kladně pro koupaliště.“

      Zmínil se o stávajícím zpracovaném projektu rekonstrukce koupaliště který mu byl poskytnut p. starostou:  „ Máme dojem že tento projekt je brán velkoryse a rozsáhle, že na počáteční zahájení provozu by to nemuselo být tak provedeno. Je tam spousta chodníčků, cestiček, atrakcí jako protiproud, změny brouzdališť. Myslíme si že by se to dalo udělat jednodušeji“.

      Předal p. starostovi další Petiční listiny za zachování a zprovoznění koupaliště  se 41 podpisy občanů kteří žádají  zprovoznění koupaliště.

      Seznámil přítomné s tím co je cílem OI.

-          Zastavit řízení změny územního plánu v místě koupaliště.

-          OI chce posoudit využití celého areálu koupaliště jestli jen pro koupaliště nebo i pro další volnočasové aktivity, vyplyne z další debaty.

-          V současné době OI navrhuje areál zpřístupnit, ohradit (vany), vysekat trávu a udělat to tak aby to provizorně už začalo třeba fungovat pro volnočasové aktivity  nebo alespoň jako místo kde se můžou děti scházet, hrát hry a v podstatě ten prostor nějakým způsobem využívat.

-          Prostor by se musel upravit z hlediska bezpečnosti což by neměly být nějaké zásadní výdaje

-          OI  navrhuje resp.cílem by mělo být vypracování nové společné studie, která, by byla nezávislá a týkala by se nejen koupaliště ale i celkově všech volnočasových aktivit, kdy ve studii proveditelnosti se dá samozřejmě navrhnout několik variant a to jak  rekonstruovat koupaliště a jak využít celý areál.

Studii by mohl vypracovat např. stavební odbor MěÚ, projekční kancelář nebo by se studie mohla zadat jako studijní práce studentů university v několika řešeních se cenovými odhady.

Návrhy pak projednat v RM, ZM a pokud nedojde ke shodě, nechat vyjádřit  občany.

           OI je pro zprovoznění koupaliště a proto bychom se podrobněji vrátili přímo k obnově

      koupaliště.  Prošli jsme provozovaná koupaliště v Píšti, Hradci nad Moravicí, Staré Bělé,

      Studénce.

      Chtěl bych předat slovo p. Ovčačíkovi, zástupci provozovatele koupaliště v Hradci nad

      Moravicí o vyjádření k tomu jak jejich koupaliště funguje, něco o nákladech o názoru zda

       koupaliště v městě mít či nemít“.

·         P. Ovčačík  -   ředitel technických služeb Hradec nad Moravicí. (servisní příspěvková organizace města).  TS H nad/M spravují koupaliště v Hradci jehož správu dělá 3 roky.

     Koupaliště je po rekonstrukci 12 let, s nákladem cca 12 až 15 mil. korun včetně   oprav– není však o těchto nákladech přesně informován.

      Hradec nad/M.patří mezi města do 5500 obyvatel.a je srovnatelný s vaším městem       pokud jde o samotný Hradec který má 3250 obyvatel.

      V případě použití  financí města na rekonstrukci vycházejí roční odpisy investice cca 1 mil. korun z pohledu životnosti koupaliště, pak bude dotováno.

     Při zvážení že odpisy na městu nejsou a nepočítá se s tím a navíc většinou koupaliště jsou postaveny s dotací,  takže to město nestojí peníze, pak určitě lze koupaliště provozovat v zisku. a to bez diskuze. Nelze však finanční  výsledek koupaliště posuzovat v jednotlivých letech ale je nutno brát časový úsek zhruba  10 letý kdy jsou koupaliště v zisku enormním a taky jsou ve velkých propadech. Musíte pojmout koupaliště v H n.M. v nějaké optimální cestě tzn., že.názory na koupaliště jsou samozřejmě protichůdné i v H n.M. Je tam spousta příznivců a určitě by se našli lidé kteří by koupaliště nejradši neviděli a chtěli by něco jiného.

     Koupaliště podle mého názoru si neumím představit vůbec že by v Hradci nad M nebylo. Myslím  si, že koupaliště by měly mít i menší města než je Hradec nad M,protože to patří k určité kultuře.toho města a je to taková třešnička na dortu.  Každé město i vesnice kolem těch 2 až 3000 obyvatel by mělo koupaliště opravdu mít.

     Klimkovice jsou svou strukturou podobné jako Hradec a jestliže Hradec má atraktivitu zámek pak vy máte lázně, jste lázeňským městem a já si myslím že koupaliště by jste měli mít.- nechci vás ovlivňovat, porovnávám to s Hradcem n/M..

    Co se týká nákladů  musíme se dívat na období minimálně desetileté, protože léto 4 roky zpět  bylo 30 tropických dnů  téměř v řadě, kdy jen tržba v bufetu byla údajně 700 000 kč. a pídit se po číslech za vstupné……

Tehdy správu koupaliště dělala TJ a veřejnost přijala velice vřele, že vznikly TS a převzaly koupaliště protože to má smysl, logiku a jsou kontrolovatelné radou , městem jímž jsou podřízeni.“

      Koupaliště Hradec bere vodu z Moravice která umí udělat pitnou vodu, je to dost nákladné ale umí se s tím vyrovnat.

      Letos bude koupaliště Hradec n/M 150 000 Kč v zisku. Je to náročná práce s lidmi které je nutno vybrat a  závislá od počasí.

·         Ing. Malík (RM)–Není mi jasná  informace o 1 mil. korun -  chápu, že na pořízení je dotace ale na provoz městu nikdo dotaci nedá tzn. každoročně na opravu, údržbu nějaké peníze to bude chtít.. Vnímám to tak, že je to chápáno jako by to  město vůbec nic nestojí  a že ty peníze    jdou jenom z dotací. Není to pravdou“

 

·         P. Ovčačík –„ Není, já jsem myslel tím to s čím města nemusí pracovat. Města nepracují s odpisy.

Jestliže je podnikatel který si postaví koupaliště, tak chce ty peníze zpět včetně  první investice kterou do toho dal. Dnes se mluví o dobrých ekonomických návratnostech do sedmi let.

Jestliže budeme mluvit o koupališti jako o nemovitosti a jestliže tam jsou odpisy v účetnictví na 40 a více let,. Jako neberte to jako že dostanete dotaci, vy dotaci dostanete ale když vy  ji jenom na papíře si vydělíte jestli vlastně budete mít návratnost, protože jednoho dne to koupaliště zase bude staré.

Tak jsem to myslel.“

·         Ing. Malík ( RM) dotaz -  V podstatě jestli jednou se koupaliště  pořídí za jakékoli peníze,  obec nebo  město vynakládá každoročně nějaké peníze a to ne jen provozní náklady ale i na údržbu a opravy? „

dotaz – „I když jste říkal že budete letos v zisku jste uváděl, že v červnu jste ani jeden den neprovozovali koupaliště spíš aby jste řekl jaká tam je maximální účast a účast.v průměru. Samozřejmě Klimkovice mají tady lázně a jsme vedle Poruby, hradec je trošku charakterem jiný, ale v podstatě ať víme jaká návštěvnost je u vás, pro budoucí porovnání, protože s tím  souvisí vstupné.“

·         p. Ovčačík – „Koupaliště v Hradci n/M tržbou ze vstupného PLNĚ plně nahradí v letošním roce náklady na údržbu, náklady na provoz. A zůstane hrubý zisk 150 000 .- Kč. To již dnes víme.

            Co se týká června, samozřejmě byl jsem v radě protože jakmile byl v červnu     propad     byl pak otevření koupaliště stojí na začátku vždy více peněz, takže my jsme s penězi padali dolů, ale díky tomu že to léto se umoudřilo, tak jsme ty peníze dohnali.Tak to bylo v červnu. V červnu  byla tragédie v uvozovkách finanční když to vezmeme z podnikatelského hlediska. Ale plně náklady na provoz umí vstupné nahradit.“

·         Ing. Malík ( RM)  „Já bych použil čísla které jste mi sdělil,že maximální návštěvností průběhu července byla 1372 lidí/den. A v průměru že na koupaliště chodí 500 lidí./ den.“

·         p. Ovčačík -  „Je to velmi důležité, protože přírodě nelze poručit každopádně koupaliště je o tom , že jakmile se počasí uklidní, návštěvnost automaticky stoupá. Smůla je v tom že tropické dny tzn. nad 30 st C.za poslední tři roky jsou takovéže jestliže dojde k teplotě 30 st.C tak  na druhý den prší.. Když  vzpomenu léto které bylo před těmito třemi léty tak tehdy bylo třicet tropických dnů, takže tam prostě v uvozovkách mezi námi nevíte co s penězi. Samozřejmě je  nesmysl tyto peníze utratit, protože kdoví  co nás čeká příští rok“.

·         Ing. Malík( RM)    „Je to velmi optimistické“.

·         p. Valošek – podnikatel, provozovatel koupaliště Stará Bělá  Jsem zastáncem koupališť, ale je třeba se na to dívat takto: červen, červenec, srpen a nikdy jsem nezažil 90 ani 60 dnů že by bylo krásně“.

              Koupaliště provozuje sám a obec mu dá na údržbu pouze rámcově (že se opraví střechy), protože to ze svých peněz nemůže hradit.- nemůže opravit střechy, ploty. To je majetek obce který obhospodařuje a udržuje. Na další údržbu si musí vydělat třeba neprovozováním stánků na koupališti – ne však v takovém rozsahu jako v Hradci.a p. Ovčačíkem zmiňovanou tržbu ze stánku ještě neměli.

               „ Nikdy jsme neprodělali, ale není to na nějaké velké „vyskakování“. Jde o to abychom to udrželi, něco opravili a dali do takového stavu aby to hezky vypadalo. Ale nedá se to ničím ovlivnit. Vždy byl sezónní červen a červenec, letos červen byl na nic půlka července byla na nic a v srpnu se vše dohánělo.“

               Z praxe uvádí, že oproti jiným předpovědím počasí, návštěvnost ovlivní zejména předpověď počasí na televizi NOVA.

 

      „Hovořili jsme o Aquparku Ostrava Jih a loni kdy poprvé otevřel  jsem se vždy jel podívat jestli Jih mi nebere zákazníky, ale nebere.  Návštěvníci se vždy najdou, ale je jen otázka toho že přijedou auty a je nelogické že přijedou z Výškovic , Zábřehu , Dubiny do Staré Bělé a někdy se zajedou tam podívat , jindy tam a mají radši menší koupalištní plochy ať už to je otázka kradení aut (protože na Jihu se kradou kola, vykrádají tašky), ale jsou radši v tom klidném prostředí které v Bělé je“.

·         Ing. Malík( RM)  - dotaz – „Ještě jednou by bylo dobré, kdybyste řekl jakou tam máte návštěvnost“

·         p. Valošek  To se nedá říct, letos bylo skutečně nejvíc asi 1500 lidí a to se stydím a utíkám protože to je tak plné, ale to byl zrovna takový extrémní den. Ale průměrně tam bývá takových 700 lidí/ den

·         Ing. Husťák(ZM,OI) –osobně navštívil.koupaliště v Píšti které vlastní obec a koupaliště s retaurací mají v nájmu manželé Chlebusovi.  Na nájemném odvádějí obci 120 000 Kč / rok. Jsou schopni provozovat koupaliště tak, aby i letošní rok bylo v zisku. Loňský rok jim vyšel ani ne se ztrátou ani ne se ziskem.

„Co se týká koupaliště, hodně záleží co reprezentace obce chce. Jestli RM a ZM řeknou, že tady chtějí koupaliště a nebo ne. Jakmile rozhodnou že chtějí koupaliště, a jdou za tím , pak zdroje a způsob jak koupaliště obnovit se vždy najde. To si myslím že je  záležitost právě Píště a rovněž Hradce nad Moravicí. Hodně záleží na zastupitelích kterou cestu si vybereme“.

Bazén v Píšti je podobný tomu jaký je v Klimkovicích jen cca o 10 let mladší. Rekonstrukce bazénu byla provedena nátěrem za 30 000 Kč, obnovili čističku za 1 mil. 300 000 ,- Kč a i když se částečně  voda vanou ztrácí, pak to funguje tak že jejím doplňováním  vyměňují část  vody v bazénu což přikazuje norma.

Takže i za tyto minimální náklady (chtějí ještě dodělat nerez. schůdky a sprchy u bazénu) co se týká bazénu, tam ho dokázali takto zprovoznit. Mají jinou situaci oproti našemu městu protože Píšť má vlastní zdroj pitné vody a koupaliště za vodu platí 5000 Kč.za sezonu. 

.   

                            Otázkou vody pro stávající koupaliště v Klimkovicích se OI rovněž zabývala s tím, že lze využít blízký pramen v Krči jehož rozbor Zdravotním ústavem Ostrava prokázal, že se jedná o pitnou vodu. Tímto je určitá možnost jak na Klimkovickém koupališti provozní náklady  ušetřit.

 

            Navštívili (OI) koupaliště Studénka  které bylo stavebně „ šlendriánsky“ uděláno ( dod. poz. – stavebně velmi tenké stěny vany a tím velký únik vody) a na čištění vody byla použita nevhodná technologie – z těchto důvodů muselo být zavřeno

.

            K nákladům na úpravu koupalištní vody:

            - V hotelu Belárie - Hradci nad Moravicí  funguje venkovní bazén  jehož  technologie úpravy vody je založena na chloraci mírně slané vody. Přišla před 30 lety z Austrálie a je to technologie na západě hodně používaná. Provozní náklady jsou mnohem nižší než u dosud používaných metod sanitace vody. Jde o to že se používá  příslušná sůl jejíž cena je 1500 kč /tunu a musí se zvolit odlišný způsob úpravy vody v bazénu.

            „ Myslím si skutečně,  že když rada a  zastupitelstvo chce a rozhodne se pro toto řešení, pak ty prostředky a způsoby jak náklady snížit se vždy najdou“

     

 

 

·         MUDr. Hladík (OI)  - Možnosti financování rekonstrukce koupaliště.

      „ Možnost financování takovýchto projektů je mnohem širší než jak jsme se o to bavili na minulých zasedáních  ZM. Základní z čeho vycházíme je ROP a finance z regionálního rozvoje kraje které se budou schvalovat koncem prosince pro jednotlivé regiony a kraj kromě toho dotuje do určitým procentem náklady které jdou na projekty, které jsou tzv. uznatelné a pohybuje se to v částkách, kdy zvažujeme náklady dejme tomu na rekonstrukci  kolem 8 mil.tak město by to mělo stát mezi 500 až 700 tisíci korunami, jak jsme to počítali.

Tedy náklady nejsou velké, my jsme tady slyšeli o možnosti návratnosti investice, byť nejsou horentní, bylo by to cesta. Samozřejmě je to otázka individuálních jednání na Krajském úřadě. To je pouze rámcová představa o zdrojích. Je také možné sáhnout přímo do peněz EU to znamená přímo do fondů norských , bruselských peněz.

Měl jsem možnost o tom mluvit s paní Bobošíkovou a i tam se ukázaly směry kterými by bylo možné se dát. Základem ovšem je, že projekt na získání těchto peněz vypracuje renomovaná firma, která ví jak to udělat, která si bere určitý zisk , a není nijak velký, ze získané částky. Musí to být ošetřeno tak, že firma dostane ty peníze pouze v případě kdy ten projekt projde. V momentě kdy ten projekt neprojde tak nedostává ani korunu.

      Tolik k získávání peněz z kraje , EU, případně z jiných zdrojů, které jsou v této republice dostupné a mnohdy se nevyužívají.“

·         Ing. Huspenina(OI)   „Hovořili jsme o přelidněnosti, ovzduší, o tom co je dobré pro občany, co je dobré pro město. Jestli jsou to domy nebo jsou to volnočasové aktivity, kde mohou občané  trávit svůj volný čas a využívat plochu ( koupaliště) všichni, nebo se tam postaví jen bytové domy a nějaký parčík za nimi. Bavíme se taky samozřejmě o bezpečnosti.“

·         Ing  Teichmann(OI)   vyjádřil své mínění o zamýšlené výstavbě bytových domů v místě koupaliště.

Vzhledem k tomu, že u koupaliště (ulice Havlíčkova) bydlím , dovolte mi a bych tuto situaci trochu okomentoval.

       Jsou dny kdy charakter tohoto údolí, jak opakovaně říkám inverzní , zaplňuje smog celé údolí, i když se hodně změnilo zavedením plynu. To je jedna věc , ale když si vezmu západní větry tak všechny zplodiny z dálnice  cítíme a to vše se v tomto údolí shromažďuje. Jestliže do tohoto rizikového údolí přidáte další domy, tak se situace nezlepší ale zhorší. Z dalších 36 byt. jednotek přibude dalších 36 a možná více aut. Jsou tam období kdy provoz je tam dosti hustý, nemluvě o projíždějících motorkářích.

Chtěl bych ještě říci že tam(ulice Havlíčkova) nejsou chodníky, čili to zhoršuje situaci.

 Pan Večerka říkal, že komunisté udělali velkou chybu, že do údolí postavili paneláky a vy tam chcete znovu podle vzoru komunistů postavit další paneláky?“

·         Ing Večerka (RM)  - „ Já jsem neříkal, že komunisté udělali chybu že tam postavili paneláky, já jsem říkal, že když tam komunisté stavěli paneláky, tak se nikoho z těch kolem neptali jestli je tam mohou postavit nebo nemohou a bylo to v trochu jiné souvislosti.

Zplodiny které jdou z dálnice, dřív byly přímo v Klímkovicích, protože všechna auta jimi projížděla.. Dnes už do Klimkovic přijdou naředěny díky tomu že dálnice je od nás cca 1,5 km.

       To ještě nikdo neřekl že tam bude 36 bytů, to bude řešit změna územního plánu a ta je obecná. Prosím přečtěte si usnesení zastupitelstva.“

·         MUDr. Hladík (OI)  - „To se stalo. Buďme seriózní a nepodsouvejme si, pan Ing. Večerka pravil že ““minulý režim zasel ty domy na místa kde neměly co dělat““. Cituji ho naprosto přesně.“

 

 

 

·         Ing  Teichmann(OI)   „Chtěl bych jen dodat, že jsem takový místní pozorovatel, že jak se tam zrealizovalo to místo pro dětí (parčík), tak opravdu musím přiznat, že to stáhlo děcka z cest. Je otázkou jestli to není současná atraktivita a za nějakou dobu se to třeba vrátí, protože s oni tam (na ulici) hrají s balonem nebo třeba tenis. .

      Právě něco takového jsem si představoval na tom hřištích ( v prostoru koupaliště) pokud by nedošlo k promptnímu realizování toho koupaliště. Tento prostor by se mohl k takovým účelům využít.

             Jak jsem poslouchal pana Ovčačíka tak říkal že to (koupaliště) je taková třešnička na dortu.

              Prosím vás my tady nejsme jen pro práci, my tady chceme taky žít, a jestliže vy rozhodnete  v tomto smyslu ( stavět obyt. domy místo koupaliště) , pak jakým právem proboha vy nás dusíte v tomto místě? Myslím si že taky máme k tomu co říci a já z mého pohledu, tvrdím jednu věc že to(obyt. domy místo koupaliště). tam prostě nepatří.

              Je to několik bodů, přelidněnost,: bezpečnost, ovzduší, co je dobré pro občany města , kde trávit volný čas atd.

              Pokuste se to nějakým způsobem pochopit a řešit tu situaci. My přece nechceme mařit podnikateli p. Suchánkovi jeho aktivity a podporujte ho jako podnikatele ale prosím vás ne za každou cenu.“

·         Ing. Husťák (ZM,OI)  „Navrhuji, aby měla smysl tato naše schůzka, abychom se dohodli na nějakém  doporučení zastupitelstvu nebo, aby z jednání vznikly nějaké závěry.

Je tu spousta možností, můžeme se třeba nakonec dohodnout po naší diskuzi že by RM mohla předložit ZM aby vyhlásilo místní referendum a nebo referendum budeme muset potom si odpracovat my a sehnali příslušný počet podpisů, abychom znali názor občanů.“

·         Ing. Huspenina (OI)„ Chci říci že jsem velmi zklamaný z účasti ze strany zastupitelstva. Myslel jsem že tady bude mnohem více lidí ,že se bude o tuto záležitost zajímat více lidí.            Dali jsme dostatek podpisů(Petice) k tomu, že lidé chtějí opravdu koupaliště. Myslel jsem si že se tím bude chtít ZM zabývat trochu hlouběji. Vidím že ne.

  Každopádně z této dnešní schůzky bychom chtěli mít nějaké závěry, což by mohly být doporučení jak byly řečeny. Rádi bychom se shodli na nějakém opravdu konkrétním závěru, jinak by schůzka neměla smysl a to nikdo z OI nechce. Vložili jsme do toho spoustu času, udělali jsme spoustu věcí, máme k tomu hodně informací tak by z jednání měl být závěr.

Než se k tomu dostaneme rád bych se vás za OI zeptal, co by vás konkrétně přesvědčilo k tomu, abychom se opravdu znovu začali zabývat obnovou koupaliště popřípadě volnočasových aktivit (v tom místě) pro naše občany?

 Myslím že je to dobré udělat pro více občanů nějaké prostory kde se můžou zabavit než tam postavit nějaké bytovky“.

·         Ing. Malík ( RM)„Já si myslím že je to špatně položená otázka. My proti koupališti nejsme, v obecné poloze. My spíš na toto řešení máme jiný názor a to právě bych nechtěl dělat závěry- ještě k tomu co jste kritizoval ( ing. Huspenina )tady je málo zastupitelů.

            26.8. jsme měli pracovní zasedání zastupitelstva kde jsme debatovali na to téma. V podstatě já nemůžu ani vy nemůžete požadovat, abychom přijímali nějaké závěry,  toto není ani jednání rady ani zastupitelů. Mý můžeme v zápise si říct, předložit naše nebo vaše požadavky. My možná svůj názor taky předložíme tady k tomu, projednáme to v radě, na zastupitelstvu. V postatě jinak se nedá postupovat. I kdyby tady byli všichni zastupitelé nemůžeme tento závěr dát tady hlasovat, že takto jsme se dohodli, že tak to bude . Bohužel tak to je ze zákona o obcích.

My jsme si taky dali nějakou práci. S p. Ovčačíkem jsem taky jednal. Ve Staré Bělé jsem taky byl , jednal jsem se starostou. Mám tady ze Staré Bělé žádost o dotaci. Máme tady zpracován materiál koupaliště Odry, Píšť,Osoblaha, Příbor, Kunovice,….. a další.

Máme tady výtah z vyhlášky 135 z r. 2004 která stanoví hygienické požadavky na provoz venkovních koupališť. tzn. to  vše by měla řešit projektová dokumentace.“

        Starosta ukázal článek veřejné bazény a koupaliště v časopisu Obec a finance z 3/2009 popisující jak postupovat při obnově nebo výstavbě koupališť.

      Cituje z časopisu:  nekrytých bazénů a koupališť je v ČR podstatně více než krytých, Je to dáno především tím že náklady na provoz nekrytých areálů jso výrazně nižší než u krytých, což je logické. Při uvažování výstavby nekrytých bazénů, je potřeba vzít v úvahu, že spádová oblast pro daný bazén bude výrazně menší než u bazénů krytých. Počítáme li s tím že do krytého areálu se budou lidé dojíždět až 15 km u bazénu nekrytých je to 3 až 5 km. Z toho vyplývá že ve velkých městech se výstavba nekrytého koupaliště pravděpodobně vyplatí, v menších městech a obcích je potřebu výstavby velmi důkladně zvážit. Je třeba počítat s tím že i provoz nekrytého areálu je ekonomicky náročný, navíc není v provozu celoročně. Dalším a velmi významným hlediskem při výstavbě nekrytého koupaliště je výskyt přírodních vodních ploch v okolí místa plánovaného bzénu ( rybníky , přehrady, jezera).Je třeba vzít v potaz také klimatické poměry v dané oblasti, průměrnou teplotu, atd, v současnosti se nachází v ČR poměrně velké množství již nefunkčních, nekrytých umělých koupališť, která byly postavena ve 2. ½ 20 stol.

      „K 1.7. máme propad daňových příjmů 1mil. 800 tis a nějaké drobné. Čekáme na 8.měsíc, jak teď dopadne. Budeme to v radě 15.9. probírat. A to co vycházelo tady jak to čtete sledujete, že bude propad státního rozpočtu o nějakých 160 mld.Kč. Dnes se hovoří o 230. Tzn. , že očekáváme že tento propad bude větší, tzn. budeme sedět ještě v září ,s tím že v rezervě máme nějakých 1 mil.100 tis. Kč, a budeme chtít vytvořit  rezervu min.. 3 mil. 200 tis. Abychom byli schopni ufinancoat to co jsme si řekli. tzn. my musíme dalších ještě1mil800 tis. až 2 mil. naškrábat ze stávajícího rozpočtu.abychom letos vyšli. Taková je situace.

               Tzn. ty vaše představy vnímáme vás chápeme vás, že co tam 500 tis. 700 tis.ale je to problém. Další problém je, priority které máme v rozpočtu, co chceme zajišťovat. Všude je nějaká částka kterou je k jakékoli žádosti nutno přidat. A to je otázka kanalizace města, kde řádově se musí vzít 50, 60 mil. úvěr.na kanalizaci. Další akcí je rozšíření čistírny odpadních vod na Hýlově8až 10 mil. Kč, čistírna odpadních vod v Josefovicích. 25 mil. Kč. A teď příklad, čemu dát přednost zda opravě koupaliště nebo rozšíření hřbitova na který se nedává dotace. I když jsem odhodlán teď že pojedu za představiteli krajského úřadu, kde jedna obec dostali peníze na rozšíření hřbitova.Jedná se o hřbitov ale k životu je to nutné.

Přitom toto koupaliště není jenom jeden požadavek, kde se chtějí peníze, to znamená my musíme toto posuzovat v celém průřezu..

            Proto jsem položil tuto řečnickou otázku jaká je vaše vize realizace.“

·         MUDr. Hladík (OI)  -„ Pan starosta tady předestřel určité finanční nároky na financování města v časovém horizontu, které se týká volebního období a které přejde pravděpodobně na dalšího starostu a zastupitelstvo které vzejde z voleb.v příštím roce. A v téhle souvislosti musím říct že spíš nás zarazila rychlost  a to nejen nás ale i občany města, s jakou proběhl návrh na změnu územního plánu. A proto  bylo jakousi reakcí tlak na to aby se zachování koupaliště , jeho renovace a znovuotevření, proběhla co nejdříve. Jistě si vzpomenete, že na mnoha minulých jednáních se mluvilo o to že nejde ani tak o to kdy v tuto chvíli ale jde o to nedělat nevratné kroky zvláště v době hospodářské krize, které už by se nedaly zvrátit. Padají tady proto argumenty které přednesl pan Ing. Teichmann, Ing. Husťák. Tedy v tuto chvíli nám nejde o to získat od města 700  tis. korun. Nechceme jako OI v tuto chvíli od města ani korunu. Chceme aby ta plocha koupaliště, která je, byla občanům města kteří se vyjádřili v petici,  minimálně 600 hlasy, zachována pro budoucí generaci, jak jste tady zmínil, a aby byly splněna jejich vůle a jejich požadavek na to jak by jejich město mělo vypadat. A o to nám jako OI v tuto chvíli jde. To že jsme tlačeni do toho abychom odůvodnili proč to koupaliště ano a proto tady přišli kolegové kteří ho provozují. Nezaslechl jsem ani u jednoho že by se to chystali zavřít z důvodu finanční insuficience. Proto že se tady provozuje celá řada koupališť v okolí hovoří pro náš záměr, že to lze. Ale určitě nebudeme tlačit na výdaje města a určitě nebudeme zvedat občany k vyjádření, že to musí být teď v době hospodářské krize, v době kdy město z důvodů kterým nerozumím ale nemá peníze protože, tato rada a zastupitelstvo hospodaří nějakou dobu a nevím jestli bylo možné získat nějakou finanční rezervu.               Prostě město je teď na tom finančně tak jak je.

         Co se týká pana Suchánka , k němu jsme se tady vůbec nechtěli vyjadřovat,  jen   jsme dostali vyjádření od ministerstva vnitra, které snad můžeme pokládat za validní orgán a které odpovídá a je  v duchu současné zákonnosti jak ji vidíme denně v televizi u investigativních žurnalistů a čteme v novinách že zákony této země jsou postaveny tak jak jsou.

Takže jenom  budu citovat z tohoto závěru:

          I když pan Suchánek má z hlediska zákonnosti plné právo hlasovat a plné právo se vyjadřovat, tak nesplnil svou povinnost a neinformoval zastupitelstvo města o střetu zájmu - píše zástupce ministerstva.

         Nicméně je třeba uvést, že existence střetu zájmu tedy v žádném případě neznamená, že by se člen zastupitelstva obce , nemohl zúčastnit projednávání věci a hlasování atd. jsou zde citovány zákony. Na závěr dodáváme že odpovědnost člena zastupitelstva města Klimkovice pana Oldřicha Suchánka je v případě možného střetu zájmů především v rovině etické eventuelně politické.

        „Když se s tím občané setkají, každý si může svůj závěr z toho udělat.

Tím já bych debatu k panu Suchánkovi uzavřel. Vy jste si odhlasovali co jste si odhlasovali v zastupitelstvu. Je čistý, může hlasovat a já to akceptuji. Tohle mi zůstává na pozadí.

       Chápeme všichni , doba je nelehká rezervy město nemá, i  když se zde vystavěla dálnice , mnoho padlo na renovaci centra města, jsou zde požadavky na kanalizaci.

Nejde nám o to abychom teď stavěli nové koupaliště, jde nám o to abychom měli jako občané prostor a budoucí zastupitelstvo a budoucí starosta s touto plochou mohli pracovat jinak než výstavbou bytů, tedy developerskými aktivitami, když jsou zde rizika které ing. Teichmann uváděl. O nic jiného nám v tuto chvíli nejde a proto chceme pozastavitaktivity které se v tomto směru vyvíjejí,tzn. změna územního plánu, byť v těch třech krocích se jistě dotčené osoby mohou vznášet námitky. Celý ten proces nějakým způsobem běží a my si myslíme že není správný že běží. To je důvod pro který jsme  tady.“

·         Ing. Malík ( RM) –„ Já bych doplnil jenom, proč jsme rozhodli najednou, rychle  tak nějak aby se to opravdu nedávalo zas do nějakých souvislostí nebo si pošpatně nevysvětlovali. Spíš proto, že jsme byli kritizováni, že s tím koupalištěm tak dlouho se nic nedělá. A to byla jedna varianta z hlediska financovatelnosti tohoto projektu.

·         Ing Večerka ( RM) –„ myslím že to rozhodnutí rychlé nebylo. Vy jste se tady neprojevoval nebo nebyl v Klímkovicích, o této ploše se hovoří na zastupitelstvu 8 let. To rozhodnutí nebylo rychlé, zastupitelstvo po 8 letech průběžných jednání přijalo nějaké usnesení.“

·         MUDr. Hladík (OI)  - „Tady, já jsem měl možnost , když jsem se před třemi a půl léty do Klimkovic nastěhoval , přečíst si na internetu a na webových stránkách Klimkovic záměr, který tam byl uvedený. Byl, vyzván investor aby s tímhle návrhem( minigolf) pracoval, pokud vím tak nikdo ten návrh neuchopil a nerealizoval. A proto v době kdy už jsem byl v Klímkovicích a kdy bylo mým bytostným zájmem aby se to město od někudy někam pohlo, jako občana (občanské aktivity), tak jsem zaznamenal posun a najednou se to rozjelo směrem k takzvanému Wellness centru, kdy se tam měly stavět patrové domy s malými bazénky které se nazývaly Wellness a podzemními garážemi a hotelem. Od toho se pak ustoupilo, protože tam se zvedla občanská iniciativa ve formě petice a teď se to zvrátilo zase do výstavby i když v menším rozsahu. Že jsem tu nebyl neznamená, že bych s tím měl, co se teď odehrává v Klímkovicích souhlasit, a snad jsem rovnoprávný občan Klimkovic, a že bych proti tomu nemohl vystoupit?

        P. starostovi jsem tady vysvětlil, jestli se mnou ostatní souhlasí nebo chtějí doplnit, o co nám tady jde. Chceme aby tady( areál koupaliště) byla plocha pro   volnočasovou aktivitu, čili aby zůstal v současné, opakuji hospodářské situaci ten stav zachován. Víc nic.

      A máme návrhy jak by potomku  plochu šlo pro všechny občany Klimkovic a jejich okolí využít.“

·         Ing  Teichmann(OI) – „Jen poznámku k p, Suchánkovi Já bych nerad aby to vyznělo jako  kritika nějakého podnikatele, stavitele. Protože když se podívám na ty výsledky které on má – např  řadovky,postavené skoro na neuvěřitelných místech a povedlo se mu to a lidé nemají proti tomu výhrady. Diskuse by neměla proběhnout tak že jsme proti p. Suchánkovi. Zvažte nějaké jiné možnosti a ne zrovna tohle to nevhodné místo“.

·         Ing. Malík ( RM) –„ takto to nebylo míněno, já jsem jenom chtěl říct, aby se panem Suchánkem neargumentovalo že tak je to již rozhodnuto. Ba naopak patří mu poděkování za tuto nabídku, protože takovou nabídku kde ještě dostaneme  peníze a prosto se zužitkuje k výstavbě , je třeba si vážit.“

·         Ing. Husťák (ZM,OI)  - „Co jste teď říkal to je diskutabilní, protože každý si může pod zájmy obce představit něco jinéh.  Někdo, že vlastně to dá panu Suchánkovi aby tam vystavěl bytové domy.  My si myslíme že pro obec je lepší něco jiného.

Chtěl jsem se zeptat rady jaké další kroky zamýšlí. Víme že koncem září bude zastupitelstvo. Chcete už tam poslat tuhletu změnu územního plánu do další fáze realizace zadání?“

·         p. Ovčačík – „Budu vám kdykoli nápomocný a jsem optimista. Pokud jsem hovořil o hospodaření (koupaliště), pak opravdu je třeba se dívat na koupaliště dlouhodobě v min období 10 let, pak jsem schopen opravdu se do těchto kladných čísel se dostat. Samozřejmě ne s každým rokem protože některý rok vyskočí a některý propadne“.

·         Ing. Husťák (ZM,OI)  - konkrétní dotaz- „ co teď z hlediska rady, jaký záměr máte udělat s touto změnou územního plánu. Bylo odhlasován návrh zadání územního plánu a teď jestli bude realizováno, zda to budete navrhovat.“

·         Ing. Malík ( RM) –„ Nebyl schválen návrh zadání, bylo schváleno pouze že je souhlas s pořízením této změny. Tzn. tak jak jsme slíbili na tom se nepracuje. Dali jsme avizo magistrátu a na změně se nepracuje. Zatím se nevypracovává zadání. Rada si sedne vše zhodnotí , včetně vašich požadavků a musíme se vyjádřit a bude to v září na programu ZM. Pokud zastupitelé řeknou NE nebo vracíme zpátky a budeme revokovat usnesení, tak se bude revokovat toto usnesení. Já se nemohu za ZM ani za RM vyjadřovat.“

·         Ing. Husťák (ZM,OI)  -„ mě zajímá jestli to vy jako rada  přednesete na zastupitelstvu 23.9.“.

·         Ing. Malík ( RM)  15. 9. je jednání rady a tam to bude projednáno.“

·         Ing. Husťák (ZM,OI)   - „Čili to nevylučujete? Mě by potom zajímalo, protože to už vlastně bude druhá fáze a pak následuje třetí, ony vlastně jsou jen dvě  ne tři,  jaký vlastně máte potom záměr? Taky nevylučujete že změnu územního plánu chcete stihnout, dotáhnout do konce volebního období?“

·         Ing. Malík ( RM)  nemůžu na to odpovědět.“

·         Ing Večerka (RM)  - „to se musíte zeptat zastupitelstva. Vše schvaluje zastupitelstvo

·         Ing. Husťák (ZM,OI)   -„ Mě zajímá jak to chcete vy , protože vy tak máte výkonnou moc acmůžete to dávat návrhy zastupitelstvu“

·         Ing. Malík ( RM) – „ tam jsou lhůty, budou připomínky nějaké námitky, je to otázka jednání.Na to se nedá odpovědět“.

·         Ing Večerka (RM)  - „Pokud zastupitelstvo nerevokuje své usnesení, tak asi magistrát vypracuje návrh zadání, který musí schválit ZM ( nejdříve v prosinci) a pokud to schválí tak se na základě tohoto zadání bude dělat návrh změny územního plánu. Ten se bude projednávat dle zákona.“

·         Ing. Malík ( RM) – „A toto bude březen nebo červena schválení změny bude třeba  v září. To je nejkratší období co by vlastně mohlo být“.

·         Ing Večerka (RM)  - „Já mám pocit že když se řešila nějaká jiná změna tak bylo řečeno ze strany Magistrátu, že nejkratší období na pořízení změny  územního plánu je asi 15 měsíců. My jsme pořád v nula protože se nic nezačalo dělat.“

·         Ing. Husťák (ZM,OI)   -„ V jste se zmínil,jestli jsem to dobře pochopil, je vlastně na dalším zastupitelstvu a další presentaci.“

·         Ing. Malík ( RM) –„ může to být“

·         Mgr. Pávek ( RM) -  já bych si ještě neodpustil jednu poznámku. Na prostý dotaz, prostá odpověď. Na otázku zda chceme v Klímkovicích koupaliště , mile rád odpovím že ho chci taky. Nic méně s vědomím a odpovědností za jakýsi budoucí vývoj který směřuje Klimkovice někam  dál do budoucna, pominu nějaké vzletné plány  . Pane Hladíku , chceme mít tady čisté ovzduší, uklidněnou dopravu, pěkné náměstí a těch věcí by se našla celá řada. Čili musíme přistoupit skutečně k té finanční rozvaze, tak jako tady  před chvíli tady nanesl pan starosta. A v současné chvíli, přiznejme si to,  nebo můžeme o tom polemizovat, složení zastupitelstva je v nějaké struktuře takové, že došlo k rozhodnutí po  osmiletém procesu to znovu tady připomínám a opakuji , že to rozhodnutí je takové jaké jsme si vyslechli. Ano názory lidí můžou být různé, můžeme o tom diskutovat na různých úrovních. Vážím si vašich připomínek, ty jsou správné, je třeba se nad nimi  zamyslet.  Určitě to všechno proběhne, procesem diskuze, protože jste to velmi razantně vrátili znovu na jednání. ale ta odpovědnost a to rozhodnutí je na zastupitelích. Všichni víme jak fungují zákony demokracie, tak je prosím i ctěme, a zkusme je potom také respektovat, pokud dojde k nějakému rozhodnutí. „

·         MUDr. Hladík (OI)  My nechceme nikterak vstoupit do toho že bychom nerespektovali zákony demokracie, naopak proto, že je respektujeme i vy je respektujete, tak tady dneska sedíme a diskutujeme, to je myslím zcela legitimní a samozřejmě využijeme všech zákonných nikoli nezákonných možností abychom naše názory prosazovali. To je vše. “

·         Ing Večerka (RM)  - „Petr ( Pávek) řekl něco za mě, já si myslí že na otázku, zdali bych chtěl koupaliště, tak i jí jsem schopen odpovědět ano, chtěl bych to koupaliště , proč ne, mám taky děti a určitě by se tam chodili koupat. Sedím v zastupitelstvu   4.  volební období  tak že přece jenom už těch patnáct let dostávám mnohem více informací než ten obyčejný občan. Koupaliště je už opravdu možná víc jak ten osmiletý, „ horký brambor“ se prostě řeší dlouhodobě, kdy já jsem byl poprvé v zastupitelstvu tak se koupaliště nějakým způsobem rekonstruovalo , na tu dobu taky relativně nákladně a nějakou dobu fungovalo a pak začaly být problémy. Prostě ta období, kdy to provozovalo město to řekněme nevydělávalo na ten provoz i toho dlouhodobého hlediska jak říkal ten pán Ovčaček. Proto došlo k pronájmu,  a i když to bylo pronajaté tak to město stálo fůru peněz. Máte zcela pravdu že Klimkovice by si asi to koupaliště zasloužily, ale mám pocit že v nějakém dohledném horizontu, pokud se zásadně nezmění finanční příjmy města , to může být problém. Je to opravdu otázka priorit.  Samozřejmě město může vzít těch 500, 800 tis. až milion , prostě urvat je a udělat nějakou rekonstrukci. Je to otázka kolik by to stálo. Tam byl nějaký projekt 15 milionů , vy máte odhad 8 milionů, je otázka kde to bude.  Možná ještě celkem slušnou částku by  dneska sežralo nějaká řekněme likvidace toho co tam dnes je. To taky dnes není zadarmo. Tam není zelená louka. Kdyby tam byla zelená louka tak vaše odhady jsou možná reálné. Te´je otázka , potom ten milion , za co ho vyměníme. Dneska třeba nás stojí ¾ milionu 500 metrů cesty na Vínovicích, kde už musí jezdit terénními auty. A nebo700 000 Kč  plot kolem hřbitova který potřebujeme oplotit aby se mohlo dál pohřbívat. Ale nechci to spojovat , to je špatné, protože já si myslím že nevím proč, prostě  vy strašně lpíte zrovna tam na tom kousku té louky. My všichni jsme prošli nějakým letitým vývojem co s tím. Dlouhodobě jsme o tom debatovali a sežralo to strašně moc času. Jestli si vzpomenete, pane Teichman, v době kdy tam koupaliště ještě fungovalo, tak se řešily neustále stížnosti na  to že tam prostě je koupaliště od těch lidí co tam bydlí, protože neměli kde zaparkovat a neustále byly jejich děti „ v ohrožení“, protože tam byl provoz. Samozřejmě 2 až 3 měsíce v roce, Ale bylo to tak. Tady chodily neustále na město dopisy proč, něco s tím neuděláme , že to takhle dál nejde. A já si myslím a jsem o tom přesvědčen, že Klimkovice mají dostatečnou plochu v územním planu na to kde by ten sport mohl být. Byl by mimo centrum, mimo město, a bylo by to na zelené louce. Takže já nevidím důvod , proč tak těžce lpíte na tom že to koupaliště musí být zrovna tam u těch šesti paneláků a nikde jinde. My dneska tu plochu máme, není důvod aby se tam až na to budou podmínky, doba, finance až se to všechno sejde dohromady, aby se tam postavilo koupaliště na zelené louce, dané k tomu jak má vypadat. Ono to koupaliště není jenom koupaliště. Dneska aby to koupaliště bylo provozuschopné a já jsem neobjel všechna koupaliště co jste vy asi navštívili,ale byl jsem taky na dost koupalištích a to koupaliště potřebuje velkou parkovací plochu. Ta tam třeba dnes není. Když dneska jedete po Havlíčkově ulici , tak v podvečer nemáte kde zaparkovat. V podstatě i místní mají problém s parkováním. Jakmile začneme rekonstruovat koupaliště na Havlíčkové tak tam ještě musíme vyčlenit, 100 parkovacích míst. To znamená ubereme té plochy která tam dnes je. A já si myslím že prostě i  vzhledem k těmto věcem to koupaliště by mělo stát úplně jinde .Já jsem nikdy neřekl že nechci aby v Klímkovicích nebylo koupaliště. Já si myslím že by mělo být prostě jinde, ne tam kde vy ho prosazujete. A tímto směrem jsme se spolu nikdy nebavili“.

·         Ing. Malík ( RM) –„ Já bych tě doplnil, jestli už to máš všechno. To by byla reakce i na pana Taichmanna jak jste říkal o té dopravě, Doprava bude podstatně čilejší a živější když tam bude koupaliště“.Ing Večerka: „Samozřejmě bude ty 3 měsíce v roce.“

 Ing. Malík:“Dneska chodí občané z Havlíčkové za námí, protože my jsme pozemky pod paneláky vrátili zdarma v souladu se zákonem tomu (bytovému) družstvu a pozemky kolem paneláků jsou stále naše. Chodí( občané) s tím ať těch našich pozemků se udělají další parkoviště ať mohou tam někde parkovat auta. Taková je v této době skutečnost“

·         Ing  Teichmann(OI) – „Já tomu rozumím, ale vy (obrací se na ing. Večerku) jste mě snad neposlouchal. Vy říkáte že se jedná o zlepšení životního prostředí a říkáte že se musí udělat všechno proti tomu, s těmi vašimi návrhy, které jste tady řekl.. Prosím vás my jsme taky řekli že v určitém období, pokud nejsou peníze, tak z toho prostoru by se mohl vytvořit prostor volnočasových aktivit, který si myslím by na finance až tak náročný nebyl. 5ekl jsem že tak jak se to udělalo s tím pozemkem (parčík)opravdu se to projevilo. Možná že ti lidé z toho paneláku budou nadávat, že tam je křik dětí. Ale co je lepší,udusit se tamv tom místě a nebo sem tam dva, tři  měsíce přes léto vyslechnout si nějakou kritiku. Mě taky rušilo když se tam do půlnoci hrálo na kytaru. Ale to je otázka režimu. Víte já bych spíše měl takový  pocit že by  se možná dalo s nějakými odborníky resp. ,architektem pobavit na konkrétním řešení. Protože tady pořád plácáme něco jiného. V principu jde podle mne o to abychom se tam neudusili. Samozřejmě v prvé řadě jde o to koupaliště , aby se zachovalo třeba do budoucna. Ale pan Besta ( ZM) řekl že koupaliště nemusí být protože, už slunce nesvítí a tento rok to slunce pořád svítí. Takže to jsou takové argumenty které znechucují člověka.  Nemohu si pomoci ale mě vaše názory iritují.

·         Ing. Večerka (RM)  - „Máte na to právo. Já bych ještě doplnil,ještě  proč je v územním plánu několika hektarová plocha určena pro sport. Když se dělal  poslední nový územní plán města Klimkovice ,tak jsme byli velmi tlačeni těmi architekty kteří zpracovávali návrh územního plánu – řekněme tam má všechno pro ně nějakou logiku, zákonitosti atd. v podstatě oni nás již tehdy tlačili k tomu, že veškerá sportoviště by měla jít z toho centra města - tak jako dneska v Klímkovicích jsou -  pryč. Že prostě  to do toho centra nepatří je to stísněn. Dneska ty požadavky na plochy a řekněme různé další doplňující služby a obslužnost těch areálů jsou takové že my nejsme schopni v těch stávajících areálech to v budoucnosti zařídit. A proto se vyčlenila ta plocha a oni už tehdy říkali, proboha máte tam staré škvárové hřiště,, vytěsněte to ven, řekněme perspektivně z toho města. To tam, prostě nepatří do toho centra. Proto ta plocha je a tohle  to třeba je i můj názor. „

·         MUDr. Hladík (OI)   Jaký je výstup z toho našeho sezení. Tak jsme si popovídali a teď kam se to prakticky  posune.

·         Ing. Malík ( RM) –„ Já si myslím že ta diskuze,  debata měla svou úroveň , že vy jste své požadavky si řekli. Tlumočili jste o jakou vlastně  podstatu Občanské iniciativě jde – zachovat tento prostor do budoucna. To je v podstatě váš požadavek. Vy ( MUDr. Hladík) jste říkal o projektu, úpravě projektu, studii. Samozřejmě já bych rád kdybyste nám toto předali, protože my to projednáme v radě, váš názor známe  My stanovisko RM ani ZM nemůžeme ani teď změnit . Musíme jim to předložit, jinak to v podstatě nejde.

Akorát jak jste říkali o projektu že se bavíme nad ničím,já si myslím že  tento projekt který je , bych řekl není žádný super exkluzivní, že to je řešení solidní, tak bych to nazval. Tak by to jako mohlo být, je tam jak brouzdaliště, dětské koupaliště tak vlastně zachovaná tato plocha. Samozřejmě když to dáte každému dalšímu projektantovi, bude jiný názor a zas to bude řešeno jinak. Nikdo se tomu jako nebrání. Samozřejmě možná i pro podporu jak jste nastínil že hodláte jako OI  předložit tady třeba nějakou zjednodušenou studii, nějakou úpravu, i tak jsem to částečně pochopil „.

·         Ing. Huspenina (OI)„To jste nepochopil úplně přesně.  Ale dalo by se říct že my se nechceme od toho distancovat  chceme být tomu přítomni.

·         Ing. Malík ( RM) –„ Jestli to je vaše nabídka , tak jsem to jako bral“.

·         Ing. Huspenina (OI) –„Mohu tedy v krátkosti přečíst doporučení tady tohoto týmu který tady sedí a abychom to předložili na radě a rada pak zvážila jestli to předloží na zastupitelstvu. Pokud se k tomu nedostaneme tedˇ tak stejně půjdu na radu na kterou jsem pozván , tak to budu předkládat. Mohli bychom to probrat tady rovnou.

       My jsme chtěli dát doporučení na radu a na zastupitelstvo

                -O novém hlasování o zrušení změny územního plánu (koupaliště) ze zóny občanské vybavenosti na zónu obytně obslužnou. Na to asi máme právo, to bychom tam chtěli dát.

               - Další doporučení je abychom vypracovali studii proveditelnosti,  buď to hospodářsko-technickým odborem ( MěÚ), popřípadě nezávislým projektantem, za podpory naší iniciativy. Projektanti jsou a dá se udělat  výběrové řízení. Nechci teď odhadovat jakou to bude stát částku. Myslím že do 100 tis. se dá udělat slušná studie proveditelnosti s několika návrhy jak by mohlo vypadat nejenom koupaliště, ale třeba i celkový areál. Záleží na tom jak bychom se dohodli.

                -Na to následuje další bod, doporučit a udělat novou schůzku o volnočasové aktivity s tím že bychom mluvili jak dál pokračovat. Jestli s projektantem nebo s technickým odborem, jestli jim to zadáte za úkol.

      Je možnost doporučit odložit celou tuto problematiku do dalšího volebního období, kdy budou čerstvé hlavy, nové nápady, nová  jiná ochota a bude možná po krizi. Je to taková možnost kterou bychom  dokázali taky přijmout.

      Asi bychom nemohli  rovnou shodnout všichni na tom , že bychom doporučili využívat ten současný areál, tak jak vypadá pro volnočasové aktivity.  Udělat tam  ploty, či nějakou zábranu, ať děti resp.  lidé nespadnou(do van) a otevřít to, tak ať si tam hrají děti už teď“.

·         Ing Večerka (RM)  -„ polovina( plochy) je jejich.“

·         Ing. Huspenina (OI) – „Možná plochu ještě zvětšit a udělat tam nějaké další úpravy..

„A poslední samozřejmě možnosti jsou, pokud bude  ta dohoda bude velmi těžká, tak existují dvě možnosti a to referendum.

-          buď to způsobem že rada navrhne místní referendum , aby se projednalo na zastupitelstvu.

-          nebo si to referendum vymíníme sami tím, že získáme potřebný počet podpisů.

     Jenom chci říci , že pokud bychom se v podstatě scházeli a plácali tady do vzduchu různé myšlenky a řekli si, že jsme si pěkně poseděli a pobavili, tak to my nechceme. My to chceme  pohnout správným směrem. Proto bychom byli rádi aby se to nezdržovalo a  pohlo správným směrem, kterým bychom chtěli. Sami víte že petici  máte kde je přes 500 podpisů a tito lidé jsou za obnovu koupaliště.

            Záleží na tom  referendu kde  se dají pokládat tři otázky a záleží jak bychom je  položili, jestli  jen koupaliště nebo i volnočasové aktivity. Jenom apelujeme na to , aby se to pohnulo správným směrem. Mohu vám to mohu předat písemně.

Mohli by jste poslat zápis k nám na odsouhlasení a potom ho oficielně vydali?“

·         Ing. Malík ( RM) –„15.9. je rada, můžeme se domluvit že 14.si k zápisu sedneme?“

·         Ing Večerka (RM)  -„ Já mám ještě jeden dotaz na vás. V podstatě nebylo reagováno na můj závěr a to ten, že my se bavíme jenom o koupališti tam na tom místě. Mám to chápat tak , že pro vás jev podstatě nepřijatelné, že by v Klímkovicích bylo někdy koupaliště někde jinde.?“

·         MUDr. Hladík (OI)   Řekl bych to jinak, nepřijatelné to v zásadě není, ale pro nás nepřijatelné je, aby se zahustila bytová zástavba v tomto údolí, jak tady o tom p ing. Teichman mluvil. Nejdřív tedy chceme jak tady pan Pávek říkal, zachovat čistý vzduch, chceme zachovat životní prostředí, chceme zachovat určitou kulturu bydlení a jako cestu vidíme, že by se tam obnovilo koupaliště, v tomto prostoru, ale nijak se nebráníme tomu aby koupaliště v Klímkovicích vzniklo jinde, v návaznosti na to, že ten prostor, kde by se měly stavět bytové domy, bude zachován jako prostor pro volnočasové aktivity. Souhlasíte?“

·         Ing. Malík ( RM) –„ To znamená, což je další dosti důležitá věc co jste říkal. To znamená pokud by tam nebyly bytovky ale jiný záměr na využití tohoto areálu koupaliště , OI  volnočasové aktivity v podstatě  neodmítá.“

·         MUDr. Hladík (OI)   A potom se můžeme bavit i o tom,  že by to bylo někde jinde.kde by Klimkovice měly svoje koupaliště.“

·         Ing. Huspenina (OI)„Jsem rád že jste nám odpověděli na to a že jsme slyšeli, že by jste chtěli taky koupaliště. Ale na druhé  straně jsem vždy od vás slyšel proč to nejde. Kdyby tady šlo alespoň trochu slyšet proč to jde nebo jak to jde a nebo cítit podporu od vás, tak by to jednání bylo mnohem příjemnější. Musel jsem to říci,  protože tohle nejde nepominout.“

·         Ing. Večerka (RM)  - „ My jsme nikdy neříkali, proč to nejde. Možná říkali , ale  proč to dnes nejde“

·         Ing. Malík ( RM) –„ My jsme vycházeli z toho jak vy jste to tady presentovali. Řekl bych jednosměrně.- jako tam a koupaliště.“

·         Ing. Huspenina (OI)„ Četl jsem tady tu možnost shody na tom že bychom se k tomu scházeli a udělali tam nějaké volnočasové aktivity.

·         Ing. Večerka (RM)  - „ Já vám pošlu můj rozbor rozpočtu asi 20 měst moravskoslezského kraje.“

·         Ing. Huspenina (OI)„ Já ho nepotřebuji“

·         Ing. Večerka (RM)  - „ Ono je to strašně zajímavé, člověk potom vidí další souvislosti financí Klimkovic a obdobných měst“

·         Ing. Huspenina (OI)„Já jsem vám chtěl říct že z jednání jsem cítil proč to nejde , ne proč to jde.“

·         Ing. Malík ( RM) –„ Finanční rozbory lázeňských měst Severní Moravy , ty by mě zajímaly.. Protože jsme v kategorii lázeňského města. A aby to bylo na stejné úrovni.“.

 

 

Pozn :

Výše uvedený záznam je z velké části doslovný přepis jednání.

Je vyhotoven zejména  pro potřeby zastupitelů města Klimkovice, kteří se jednání 3.9. 2009 s OI ve věci využití koupaliště nezúčastnili.   Tímto autentickým záznamem je možno se  přesvědčivě seznámit s názory jednotlivých  účastníků jednání  a jeho  průběhem.                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání