Definovat, řešit...

Kondominium!!!

15.03.2010 15:36

Dne 23.3.2010 vypukne zasedání Rady města. jedním z bodů bude diskuze o hýlovském kondomíniu. Projednávané materiály si můžete přečíst zde:

 

Materiál č.1      

 

Pro 85.  schůzi Rady  města Klimkovic konanou dne 23. března 2010

 

Kondominium Hýlov

Obsah: vyjádření města ke stavbě „Kondominium Hýlov“ a souhlas se smlouvou o stavbě na pozemku města dle projektové dokumentace pro územní řízení

Důvodová zpráva:

Projektant stavby „Kondominium Hýlov“ právnická osoba „ATELIER 38 s.r.o.“ se sídlem Husova 1431/9, 702 00 Ostrava podal žádost o vyjádření k výše uvedené stavbě pro účely územního řízení a o souhlas s:

  1. připojením na bezejmennou komunikaci (jedná se o komunikaci, kde probíhá proces převodu z vlastnictví Moravskoslezského kraje do vlastnictví města)
  2. rozšířením této komunikace dle normy na dvoupruhovou komunikaci se záborem do strany pozemku investora (HTO upozorňuje na skutečnost, že má-li to být místní komunikace musí pozemek pod komunikací vlastnit město, tj. nutno pozemek pod vybudovanou komunikaci darovat městu).
  3. napojením a vypouštěním dešťových vod do dešťové kanalizace ve vlastnictví města. Poněvadž část dešťových vod hodlá investor vypouštět do vodního toku přímo, žádá zároveň o upřesnění kolik sekundových litrů dešťových vod povolí město jako vlastník vypouštět do dešťové kanalizace.
  4. vypouštěním splaškových vod do kanalizace města. V žádosti se uvádí, že problém s navýšením kapacity ČOV bude řešen návrhem, který během měsíce března předloží investor radě, potažmo zastupitelstvu ke schválení. Jedná se o návrh cit. sdružené investice na stavbu výtlakové stanice od stávající ČOV Hýlov v délce k lokalitě U lípy. Budoucí smlouva o investici bude platná ke dni zahájení stavby Kondominia Hýlov a právně a technicky vyřešena ke dni podání žádosti o stavební povolení. Jedná se o variantu č. 4 v objemu cca 10.800.000,-- Kč bez DPH zpracovanou Ing. Petrem Novákem, která je k dispozici u starosty města Ing. Pavla Malíka, s tím, že celá investice bude hrazena bez účasti města Klimkovic. Město Klimkovice uhradí cenu investice v horizontu cca 10-ti let a ve výši cca 80%. Vlastníkem díla bude od počátku město Klimkovice. Smluvní obsah tohoto závazku (plánovací smlouvy) bude řešen na samostatném jednání“.

 

Stavbou dojde k dotčení následujících pozemků ve vlastnictví města parc. č.:

2455/1, 3192/1, 3192/2, 3192/3, 3192/4, 3192/5, 3192/6, 3192/7, 4732, 2421/1 vše v k. ú. Klimkovice. Jedná se především o spojovací chodníky a komunikace se silnicí ul. Husovou a napojení přípojek vody a plynu.

 

Dle předložené projektové dokumentaci je stavba v rozporu s platným územním plánem, neboť část komunikace zasahuje do nezastavitelné části obce. Stavba jak kapacitou inženýrských sítí tak umístěním jednotlivých stavebních objektů (např. kolizní komunikace) předpokládá rozšíření zástavby blíž k lesu, tj. vybudování dalších deseti domů.

 

V současné době probíhá na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje řízení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, ke kterému vydalo město stanovisko viz příloha. Předložená projektová dokumentace je v rozporu s připomínkami ve stanovisku města.    

 

Projednáno v komisi výstavby s tímto doporučením: nebylo projednáno

Návrh na usnesení:

Rada města Klimkovic odkládá

žádost o vyjádření k PD stavby „Kondominium Hýlov“ vypracované právnickou osobou ATELIER 38 s.r.o. pro územní řízení do doby vyřešení odkanalizování stavby a kolize s územním plánem města Klimkovic.

Termín plnění: dle usnesení rady

Zodpovídá: Mgr. Naděžda Kolinová      

 

Zpracoval: Mgr. Naděžda Kolinová                                          Podpis:

Předkládá: Mgr. Naděžda Kolinová                                          Podpis:

 

Přílohy: situace 

V Klimkovicích dne: 15. března 2010

 

Předáno sekretariátu starosty dne:                                          Podpis:

 

Projednáno na ....... schůzi rady města dne .................. s těmito změnami:

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Materiál č.2      

Krajský úřad Moravskoslezského kraje

Odbor životního prostředí a zemědělství

28. října 117

702 18 Ostrava

 

Kondominium Klimkovice-Hýlov

Město Klimkovice obdrželo dne 30. října 2009 oznámení o záměru „Kondominium Klimkovice-Hýlov“ podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí s žádostí o zaslání vyjádření k předložené dokumentaci. Z přiloženého materiálu bylo zjištěno, že se jedná o záměr podaný právnickou osobou Hýlov Incest spol. s r.o. se sídlem Dvořákova 1515/2, 702 00 Ostrava.

Dokumentace zahrnuje požadavky správních orgánů a územně samosprávných celků vyjádřených v závěru zjišťovacího řízení pro výše uvedený záměr ze dne 25. března 2009.

 

Rada města Klimkovic po projednání dne 12. listopadu 2009 dává k předloženému materiálu záměru „Kondominium Klimkovice-Hýlov“, vypracovaném právnickou osobou Technické služby ochrany ovzduší Ostrava spol. s r. o. v říjnu 2009, následující vyjádření:

 

  1. Upozorňujeme na následující nesrovnalosti s územním plánem města Klimkovic:

-          V bodě B.1.5 je mylně uvedeno - zástavba bytovými a rodinnými domy je na předmětným parcelách navržena v souladu s Územním plánem města Ostravy.

-          V závazné části územního plánu města Klimkovic je uvedeno že v plochách navrhované zástavby pod č. 7 mohou být rodinné domy a občanská vybavenost o dvou nadzemních podlažích s 50 % zastavěností. Návrh je v rozporu s touto regulací zástavby.

-          V bodě B.1.5. je uvedeno – záměr je navržen ve dvou variantách, kdy je jednak uvažováno s výstavbou pouze v zastavitelné části území, dále pak se stavbou v nezastavitelné části města na okraji lesa. Obě tyto varianty zasahují do území nezastavitelné části obce.

-          Zastupitelstvo města Klimkovic svým usnesením č. 14/199.1 nesouhlasilo s pořízením změny územního plánu města Klimkovic spočívající v rozšíření zastavitelného území v předmětné lokalitě.

-          Na straně 16 je uvedeno, že v řešeném území vznikne nový sídelní areál pro max. 372 osob, celkem se počítá s výstavbou 36 rodinných domů a 9 obytných domů s 57 bytovými jednotkami, hotelem s restaurací, saunou, barem, konferenční místností a dvěmi prodejnami s celkovou ubytovací kapacitou hotelu max. 78 osob. V části „Urbanistické a architektonické řešení záměru“ na str. 20 textu chybí informace o 9 bytových domech, hotelem s restaurací a dvěmi prodejnami. Na straně 22, kde je uvedeno opatření související s výstavbou v lázeňské části je opětovně pominuta skutečnost, že záměr předpokládá výstavbu 9 bytových domů. Dokumentace nikde neřeší soulad s navrhovanou regulací zástavby - dle územního plánu se v lokalitě vyznačené č. 7 by měla být realizována zástavba rodinnými domy o II NP + vybavenost.

 

  1. Upozorňujeme na nutnost dodržení požadavků vyplývajících z prozatímního ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví

V předložené dokumentaci na str. 83 je uvedeno, že občanská vybavenost zahrnuje výstavbu hotelu s ubytovací kapacitou pro max. 78 osob. Dle prozatímního ochranného opatření vydaného Min. zdravotnictví a článku 2.4.5 OZV č. 5/2005, kterou se vyhlašuje závazná část Územního plánu města Klimkovic, ve znění pozdějších změn a doplňků, však vnitřní lázeňské území „B“ slouží ….. „pro ubytování návštěvníků lázeňského místa v penzionech o max. kapacitě 20 lůžek v jednom objektu“. Navrhované řešení je v rozporu s požadavkem prozatímního ochranného opatření.

 

  1. Požadujeme vypracování další varianty řešení odkanalizování

Město ve svém požadavku v zjišťovacím řízení k dokumentaci z ledna 2009 požadovalo variantní řešení odkanalizování bez účasti města. V části odpadní vody B.III.2. jsou uvedeny dvě varianty, z nichž v jedné se počítá s finanční spoluúčasti města při řešení navýšení EO stávající ČOV Hýlov, což prosazuje i obec, jak se v textu uvádí, přestože rada ani zastupitelstvo prozatím v této věci nerozhodovalo.

V dokumentaci je jako druhá varianta odkanalizování navržena varianta výtlakem splaškových vod do splaškové kanalizace ze sanatorií zaústěné na ÚČOV v Ostravě - Přívoze. K této variantě se nevyjadřujeme, protože se netýká zájmů města.

Dále město upozorňuje, že vodoprávní orgán (MMO OOŽP) navrhuje variantu odstranění ČOV Hýlov a napojení Hýlova na kanalizaci města, proto město doporučuje rozpracovat a posoudit tuto variantu.

Zajistit vyjádření vodoprávního úřadu k navrženým variantám.

 

  1. Město dále upozorňuje na drobné nedostatky v dokumentaci:

-          V předložené dokumentaci je na straně 74 mylně uvedeno, že Útvar hlavního architekta Magistrátu města Ostravy je nadřízeným a pověřeným orgánem pro obec Klimkovice ve věci územního plánu, jeho vyjádření je nadřazené vyjádření odboru výstavby Klimkovic. ÚHA MMO je pořizovatelem územně plánovací dokumentace pro město Klimkovice, odbor výstavby Klimkovic neexistuje.

-          V biologickém hodnocení Mgr. Daniela Vařechy je v bodě A.4 na str. 3 uveden jiný rozsah zástavby, než na straně 16 v bodě B.1.4. předloženého dokumentu.

-          V biologickém hodnocení byli zjištěni zvláště chránění živočichové, avšak v textu dokumentu není uvedeno, jak bude kompenzován zásah do biotopu těchto zvláště chráněných živočichů.

-          V biologickém hodnocení se uvádí, že záměr je ekologicky únosný pro nejbližší okolí za předpokladu uplatnění všech doporučení a navrhovaných opatření. Město konstatuje, že není možné splnit požadavek zpracovatele biologického hodnocení realizaci výsadeb původních druhů rostlin v lokalitě do vzdálenosti 50 m od regionálního biocentra, poněvadž v této lokalitě záměr předpokládá rodinné domy se zahradami, kde v současném trendu ozelenění zahrad u rodinných domů vždy převažují výsadby nepůvodních druhů dřevin a bylin.

-          V závěru biologického hodnocení je uvedeno doporučení řešit v záměru způsob a formu likvidace biologického odpadu, který bude vznikat na zelených plochách v lokalitě, neboť již nyní jsou zjištěny tzv. „černé skládky“ biologického odpadu v předmětné lokalitě. Předložená dokumentace tento požadavek neřeší.

 

Z výše uvedených důvodů považujeme předložený materiál za nedostatečný.

 

 

Ing. Pavel Malík, v. r.

starosta

 

Za správnost: Mgr. Naděžda Kolinová

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Materiál č.3

   (klikni)

 

 

 

 

Vyhledávání