Definovat, řešit...

Farmářské trhy jiným pohledem...

12.07.2011 21:28

Máte zájem o mrkev z místní hroudy? Či snad petržel z téže oblasti? Nebo je snad libo třešinku ze stromu kousek od návsi? Pak na to na farmářských trzích v Klimkovicích zapomeňte. Ostatního zboží se nabízelo ale poměrně dost.

Nepochybně byla tato bezesporu složitá a organizačně náročná akce zvládnuta dokonale a na jedničku. Bez jakéhokoliv útoku na smysl této "megalomanské" akce, po uši zadlužené obce, se však nabízí otázka, zda pokračovat v kopírování veleúspěšného pražského projektu, který se tam před několika lety zrodil. Nebo si najít svou cestu a provést určité korekce.

Například já osobně bych  přivítal, kdyby bylo v našem městečku vyčleněno místo pro 2-3 stánky (možná i víc), kde by byly k máni hospodářské přebytky místních obyvatel (a proč ne třeba také kohokoliv jiného)? Fór spočívá v tom, že by byly k dispozici KAŽDÝ den (vím já, nebo aspoň 2x týdně...), ale bez mažoretek, dechovek a bůhvíjakých kejklířů. Těm to víc sluší na jarmarku, který postačí 1x ročně. Proč mít 4 do roka ???

Cožpak by to byl takový problém? Na tržnici v Porubě i v Zábřehu to funguje bezvadně. Stačilo by odchytit pěstitele (a proč ne jen prodejce) a nabídnout jim zřízení další "pobočky".

A nemusí se žebrat o dotace, které stejně jednou dojdou...a dokud jsou, nehodily by se spíš někde jinde?

 

 

 

20.7.2011

Dorý den,
souhlasím s názory uvedenými v tomto příspěvku a myslím si, že tak, jak je v něm uvedeno, by měly farmářské trhy fungovat. Myslím si, že tento příspěvek by měl být poskytnut organizártorům i zastupitelům města.

Jiří Krejčí

 

 

 

 

 

16.8.2011


Proč se autoři tří odsuzujících názorů nezapojili do přípravy trhů a kritizují ex post? Na přípravě se podílelo zhruba 40 dobrovolníků, od klimkovických zahrádkářů se svými "přebytky" až po právníky, připravující tržní řád. Ke spolupráci jsme několikrát vyzvali všechny občany, byly zapojeny téměř všechny komise. Výsledek je kompromisem možností a potřeb. Např. názor na jeden stálý stánek s klimkovickou úrodou - vždyť všichni klimkovičtí zahrádkáři dohromady byli schopni v červnu nabídnout tolik vlastní zeleniny, že byla za pár minut prodaná. A rozhodně to nebylo tím, že by byl obrovský zájem. Ale tím, že prostě v červnu se na klimkovické zahrádce neurodí nic. Myslíte si snad, že možnost stálého stánku nebyla zahrádkářům nabídnuta? Že nebyla bouřlivá diskuze nad kulturním programem? Že se netřískalo do stolu při výměně názorů na účast dechovky? Přijďte mezi nás a uvidíte.



Díky farmářským rhům dostalo město 150 000Kč dotace za které jsme pořídili 20 stánků. Jsou Vám ( i všem ostatním klimkovičákům) zdarma k dispozici po celý tento rok. Stačí se dohodnout a můžete prodávat každý den. Několika desítkám organizátorům se i přes veškerou snahu pravidelného prodeje místních "přebytků" dosáhnout nepodařilo. Třeba budete úspěšní. Nebo třeba uznáte, že to fakt nejde.



Za organizátory budu velmi potešen, když se všichni autoři negativního hodnocení spojí s koordinátorkou trhů, paní Renatou Návratovou a společně se budou podílet na přípravě posledních letošních farmářských trhů 1.10.2011. Čekáme s dychtivostí na Vaše názory a pomoc při organizaci.



Věřím společně s ostatními, kteří věnovali přípravě zdarma desítky hodin svého času a nemalé finanční prostředky, že přispějete k takovému průběhu farmářských trhů, který budou i na těchto stránkách pochváleny.



Výzva samozřejmě platí i pro ostatní čtenáře, předem děkuji.

 

 

Hezký zbytek léta přeje Jakub Unucka, t.č. místostarosta města

 

Pane místostarosto, nepodléhejte panice...Inu, chtít po místních zahrádkářích ze dne na den hospodářské přebytky není asi ta správná a ideální cesta...Ale možná by stálo za obecnou úvahu, nevrhat se zběsile a urputně pouze na krátkodobé cíle, jakkoliv se zdají býti na první pohled efektními, nýbrž - na rozdíl od vedení tohoto státu - usilovat o odpovídající podmínky a vytvářet vhodné prostředí k preferovaným činnostem v rámci dlouhodobějšího časového horizontu.

 

 

Panice nepropadám, pouze jsem smuten, když je aktivita občanů Klimkovic upřena na negativní stránku čehokoliv. Čeho všeho by se dalo dosáhnout, kdyby všichni místo hledání chyb věnovali čas pozitivnímu přístupu a návrhům. Jsem zvědav, kolik z negativistů přijde 8.9.2011 na kulatý stůl ohledně diskuze nad strategickým plánem města a připěje k vytváření vhodného prostředí k preferovaným činnostem v rámci dlouhodobějšího časového horizontu.....

 

Potíž vidím v tom, že opakujete chyby minulého vedení města, které bylo v posledních volbách po zásluze odstraněno. Ke spolupráci vyzýváte občany při veledůležitých a podstatných záležitostech typu: "Chcete na farmářských trzích prodej ředkví bílých, či červených...nebo si přejete při radostném nakupování říznou dechovku, neb je snad libo cimbál?" Ale při rozhodování o takových prkotinách, jako je třeba realizace golfového hřiště, výstavba 40-ti domů Kondomínia, nebo výstavba sto domů  pro Beneficu (aktuálně prý sama společnost od záměru upustila), vodovod, kanalizace...do těchto "kšeftů" ať nikdo nestrká nos!!!

Pokud bažíte po pozitivních ohlasech, nabízím Vám, jakožto expertovi na krátkodobé a zviditelňovací činnosti, vhodnou realizaci. Dohlédněte na sečení, zejména městských ploch, (viz včera pořízené foto...), nebo delegujte přímo vlastníky. Nebude to sice na metál, ale pochvalné zabručení Vás pak jistojistě nemine. A kdyby náhodou nezaznělo, tak Vám slibuji, před svými druhy, alespoň oslavný článeček zde :o)

 

 

 

 

 

 

 

Pokud jsme byl minulou reakcí rozesmutněn, nyní jsem po pravdě trochu rozezlen. Nejen já nabývám dojmu, že v honbě za hledáním negativ a dehonestací všeho, co udělá kterékoliv vedení města, poněkud ztrácíte smysl pro hloubku a soustřeďujete se na krátkodobé, povrchní a zviditelňovací záležitosti :-)



Za organizací farmářských trhů byl jeden prostý cíl. Posílit vzájemnou pospolitost všech občanů Klimkovic.



Na jední straně dát prostor těm, kteří mají přebytek nápadů a chuť udělat pozitivního pro ostatní a na druhé straně poskytnout i "těm ostatním" možnost setkat se se svými sousedy. Prostě být na chvíli spolu, cítit vzájemné souznění a uvědomit si, že žijeme spolu v jednom městě. Město není ani úřad, ani volení či nevolení zástupci, město je tvořeno všemi svými občany. Tak, jak bude každý z nich k životě ve městě přistupovat, tak bude město dále žít. Budeme-li optimisté, bude celé město určitě veselejší. Budeme-li pesimisté, bude celé město zachmuřené.



Pokud jste schopen definovat jiný hlubší cíl, sem s ním. Domnívám se, že je lépe žít aktivně a spolu v trochu zarostlém městě, než každý ve své bublině v krásně posečeném parku. A samozřejmě jsem si vědom, že úplně nejlepší by bylo zkombinovat obě pozitivní možnosti, leč jsem realista.



Závěrem i já Vám učiním, jakožto expertovi na trvalou negativní kreativní tvorbu, vhodnou příležitost realizaci, kde bude negace naopak pozitivní. Přijďte 8.9.2011 na společné setkání k přípravě strategického plánu města Klimkovic na příštích 10 let. Součástí bude tvorba SWOT analýzy a fundovanějšího člověka na vyplnění pravého horního rohu, kde budou naše slabiny, zatím nevidím.



Věřím, že společně nalezneme takovou budoucnost našeho města, která bude spíše pozitivní, ať už o ní bude psát kdokoliv cokoliv.



:-) že bychom pak vydali knižně naše diskuze? Matně si vzpomínám na dějiny literatury, že nějací dva podobní to už udělali.......



Jakub Unucka, až do úterý bez internetu...

 

 

 

 

 

Dobrý den, těší mě zájem klimkovických spoluobčanů o dění v obci. Je potěšující, že se najde spousta místních lidí, kteří i přiloží ruku k dílu a věnují svůj čas pro realizování veřejných akcí.

Přípravný a realizační tým pečlivě promýšlel všechny skutečnosti, které vedly k plánovaným třem termínům trhů. To, že proběhly za hojné účasti návštěvníků, ukazuje, že mají smysl. Mají nastartovat myšlenku ( kterou sám uvádíte), aby se trhy konaly pravidelněji, aby přilákaly i prodejce, kteří si odzkoušeli, zda o jejich zboží bude v Klimkovicích zájem. Dalším záměrem bylo vybídnout a podpořit místní pěstitele, aby se mohli zapojit bez obav, že se stanou terčem přehnané kritiky.

Důležitou rolí uskutečňovaných farmářských trhů jsou setkávání občanů, dalších návštěvníků z okolí. Přišli nakoupit, pobavit se a příjemně prožít dopoledne. V dnešní konzumní společnosti jsou velmi důležité vztahy mezi lidmi. Můžeme být rádi, že klimkovičtí se nezavírají za svými ploty, ale přijdou společně trávit čas.
 

 

 

Máme doma v akváriu takovou rybku. Nikdo ji vlastně nikdy moc neviděl, protože stále sedí schovaná pod kamenem. Bedlivě však sleduje své okolí a vždycky určitě přesně ví, co který její jiný soused udělal špatně. To pak vystartuje, udělá humbuk, zkalí vodu, ale mezi tím okamžitě zmizí ze scény, aby zas až tak moc nebyla vidět.

Je mi té rybky trochu líto, protože podle mě mrhá svým potenciálem - sílu, kterou využívá jen k plivání jedu, by mohla využít např. tak, aby pomohla ostatním rybkám, které se snaží udělat si život v uzavřeném a trošku zuboženém akváriu příjemnějším.

Ale tato rybka už zřejmě jiná nebude. Možná měla těžké dětství nebo je prostě taková nátura. Je proto bláhové myslet si, že si jednoho dne řekne: "Jsem to ale podivín, radši se spojím s ostatními a řeknu jim do očí, co dělají špatně (a oni pak třeba začnou věci dělat jinak). Nebo jim pomůžu, když vidím, že ostatní rybky v akváriu mají z jejich aktivit nesmírnou radost."

Spíše si bohužel myslím, že svůj život stráví pod kamenem a zatímco kolem bude kolotat život se všemi svými radostmi a starostmi, naše rybka bude stále spřádat konspirační teorie. Bude si stát za svými názory, bude je hlásat do zbytku akvária a občas i někoho dostane na svou stranu. To jí zajistí plnohodnotný a smysluplný život a je to asi v pořádku.

Ostatní rybky, kterých je mnohonásobně víc, zatím řeší úplně jiné problémy, aktivně se podílejí na zajištění chodu akvária, musí řešit věci, které vůbec nesouvisí s jejich osobními životy, ale přesto se snaží přispět a prospět svým potenciálem.

Ani jeden ani druhý způsob života rybiček v našem malém zadluženém akváriu není možná úplně nejlepší, ale tolerance a otevřená komunikace je určitě to nejlepší, co pro sebe ti malí tvorečkové můžou udělat. Z akvária ven se nedostanou. Jednou je tam život vyplivnul a teď se jen zvenku dívá, jak to tam jedni i druzí spolu zvládnou. Občas vyhraje arogantní jízlivost a zvedne vlnu odporu proti čemukoliv, jindy se podaří dobrá věc, která je sice brána jako samozřejmost, ale aspoň na chvíli zpříjemní život v jinak bezvýchodné situaci.

Alice Chlebovská
 

 

Původně jsem nic nechtěla psát, ale teď musím. Díky trhům se dalo perfektně nakoupit v naší Hrušce, protože hlavně maso bylo slevněno o docela dost. Organizátoři by měli vědět jaká je doba a peněz mezi lidmi moc není. Předražené sýry a uzeniny si taky koupí jen někdo. Ale určitě to má smysl, protože město na celé akci určitě musí vydělat. Nevím sice kolik vydělá, ale snad dost na to aby posekali trávu v celém městě. Nebo proč k tomu nevyužít nezaměstnaných? Názor má každý nějaký, ale zrovna někoho z vedoucích z města přirovnávat k plivající rybě, tak to se mi moc nezdá i když místostrostu taky moc nemusím, prostě se mi to nezdá. Jestli spíš tu rybku nejdříve klackem někdo nevyštenkroval, to pak ať se nikdo nediví.

 

 

 

Vyhledávání