Definovat, řešit...

Co je to: Projekt parčík...

12.06.2010 13:15

Parčík_Klimkovice TZ.doc (38,5 kB)

Klimkovice – projekt Parčík – první komunitní projekt

Parčík se nachází na prostranství mezi ulicemi Nerudova, Havlíčkova a B. Němcové v Klimkovicích. Není to jen dětské hřiště, ale také příjemné místo pro trávení volného času a společná setkávání obyvatel města všech věkových kategorií i hostů místních Sanatorií. Projekt iniciovalo Rodinné centrum Želvička, které na něj získalo v listopadu 2008 grant ve výši 200 000,- Kč od Nadace VIA podporované Nadací České spořitelny. V roce 2009 Parčík podpořila Nadace OKD částkou 350 000,- Kč a město Klimkovice přispělo částkou 200 000,- Kč. Také přispěla řada dalších dárců finančními i materiálními dary. Sami obyvatelé určili nejen podobu Parčíku, ale také se aktivně podíleli na jeho vlastní realizaci – cca 850 brigádnickými hodinami. Dle projektové dokumentace je hodnota Parčíku vyčíslena na 1.450.000,-Kč.

Začátkem roku 2009 proběhlo první a druhé plánovací setkání s veřejností a lázeňskými hosty. Lidé sami navrhli budoucí podobu Parčíku a stanovili priority. Po diskusi s architektkou byla domluvena etapizace výstavby. V květnu 2009 byla dokončena projektová dokumentace a zahájena formální příprava výstavby. Proběhl také Den pro Parčík na podporu celého projektu – informace o Parčíku, zábava pro veřejnost a získání financí pro další investice. Výstavba Parčíku byla zahájena v červnu a skončila v září 2009. V srpnu 2009 byl uspořádán Den pro parčík II. V září 2009 byl Parčík slavnostně otevřen a předán do správy městu Klimkovice. V současné době je bývalá louka přeměněna na tři terasy, které jsou ohraničeny a zpevněny gabionovými zídkami. Na nich se nachází malé fotbalové hřiště, dále hrad "pro divochy", lanová pyramida a houpačky. Na nejnižší terase je malá houpačka a kamenný labyrint s maskotem želvičkou. Parčík je oplocen a má dvě vstupní brány, všechny dřevěné prvky jsou z akátového dřeva. V rámci náhradního plnění byl prostor osázen zelení, na rok 2010 je naplánována ještě další dosadba, a to již opět s veřejností. Poslední fáze projektu, realizace odpočinkové zóny (pergola s posezením, pískovištěm a pružinovým houpadlem) bude realizována až po napojení septiku na kanalizaci, který se nachází pod plánovanou odpočinkovou zónou. Přestože bylo prostranství již formálně předáno, stále se pracuje na instalaci dalších herních prvků, dokončovacích úklidových pracích, v Parčíku probíhají společenské a sportovní akce.

Informování veřejnosti o projektu Parčík proběhlo ve Zpravodaji města Klimkovic, digitální televizi LTV Klimkovice, v regionálním Moravskoslezském deníku. Bylo o něm slyšet v rádiu Českého rozhlasu a byly odvysílány dvě reportáže v ostravské televizi Polar. Projekt v únoru 2010 zvítězil v 6. ročníku soutěže Nadace České spořitelny a Nadace VIA o "Nejlepší proměnu veřejného prostranství" v programu Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí. Propagace projektu na webových stránkách https://www.zelvicka.info/parcik.html.

I když Rodinné centrum Želvička toto prostranství již oficiálně předalo městu, chce dostát svému závazku a dílo dokončit. V současné době se snažíme získat peníze, které chybí na pořízení a instalaci lanovky pro starší děti. Pořádáme proto v pořadí již třetí Den pro Parčík, který proběhne v parku v Klimkovicích v sobotu 19. června 2010, výtěžek z tohoto odpoledne byl měl přinést poslední část peněz na tolik očekávanou lanovku. V bohatém programu vystoupí místní mateřské školy, mažoretky, břišní tanečnice, zapojila se i Městská policie Ostrava či motorkáři z Klimkovic, klauni, kouzelník, do večerních hodin bude hrát živá hudba, je připraven atraktivní doprovodný program, kdy všichni účinkují „za párek a pivo“, zcela zdarma, případně za podpory sympatizujících sponzorů. Do celého Dne pro Parčík III. je takovýmto způsobem zapojeno cca 140 lidí

Po necelých dvou letech komunitní práce se tak k několika maminkám z dobře fungujícího rodinného centra připojilo mnoho spoluobčanů, kamarádů, sousedů i komerčních subjektů, kteří podporují myšlenku komunitní práce. Výsledkem našeho společného snažení je aktivní i odpočinková zóna, kterou využívají obyvatelé Klimkovic, Sanatorií Klimkovice i ostatní návštěvníci města.

 

Rodinné centrum Želvička, Klimkovice

Bc. Renata Návratová, manažer projektu

 

Vyhledávání