Definovat, řešit...

20. zasedání Zastupitelstva očima Jarka Vargy...

05.05.2010 12:34

20. Zasedání zastupitelstva města Klimkovic.

Z důvodů pěkného počasí jsem na zastupitelstvo dorazil o něco později, k mému překvapení byl zájem občanů dost velký (takzvaně bylo plno). Po chvíli rozkoukání jsem pochopil důvod, proč je tak plno. Do návrhu programu, který vypadal jinak docela pokojně, zastupitel pan Husťák navrhl nové tři body.

č.1 - Zrušení veškerých doposud schválených návrhů k projektu koupaliště.

č.2 - Zasahování p.starosty a redakční rady do publikování článků ve Zpravodaji.

č.3 - Zrušení  rozhodnutí z 19. zastupitelstva, bod 267.1.

Začalo se bodem  č.3. Jedná se o prodej domu čp. 321 v  Klimkovicích za cenu 1 500 000 Kč. p. Husťákovi vadilo, že cena byla nízká. Je pravdou, že finanční výbor v čele se zastupitelem p.Bestou rozhodl, že se budou v Klimkovicích prodávat pozemky za minimální cenu 300 Kč za metr. Při tomto prodeji vyšla cena na 144 Kč za metr. Debata byla bouřlivá. p.Husťák řekl, že celou věc předa soudu a příslušnému ministerstvu.

Bod č.1 byl koupaliště. Debata trvala více než hodinu. Předmětem debaty bylo, co s koupalištěm dál a hlavně, zrušení předchozích rozhodnutí. Iniciativa lidí, která tuto problematiku řeší, měla pracovní schůzku začátkem dubna. Dle mého posouzení někteří zastupitele nechtějí slyšet názory lidí a schovávají se za to, že na nic nejsou peníze, ale názory jsou různé, ať si udělá každý úsudek sám. Hlasování dopadlo tak, že 8 bylo pro zrušení, 6 proti a jeden (p.Suchánek) se zdržel hlasování. Že by konečně pochopil že je ve střetu zájmu?J Každopádně nebyla to nadpoloviční většina, tudíž to neprošlo. Lidé se začali bouřit a vyhrožovat referendem, na to reagoval starosta tím, že změnil své rozhodnuti při hlasování   a rázem to bylo 9 pro. Pán Bůh zaplať, konečně někdo vyslechl, co si lide přejí.

Poslední bod č.2 byl o tom, že pan Husťák chtěl publikovat nějaký článek ani nevím co v něm bylo, (poznámka V.V. - šlo o článek ohledně záměrů, co s  koupalištěm + pozvánka pro lidi  na veřejné projednávání) ale p.starosta rozhodl že ho neotiskne. Začala diskuze o tom, kdy má  a nemá zasahovat do publikování p. starosta a proč není ve zpravodaji více místa pro tyto články. Odpověď byla, že zpravodaj je časopis vydaný jednou měsíčně, tudíž v něm není prostor pro reagovaní na to, co kdo kdy napsal a slouží spíše k informovaní občanů. Také zaznělo, že by zpravodaj měl být plně v rukou města a proto by mělo město rozhodovat, co tam bude a co ne. Nastala samozřejmě negace a spousta návrhů, jak to řešit. Na ničem se zastupitele nedohodli, až nakonec se dalo hlasovat o tom, aby o publikovaní článků rozhodovala redakční rada, nikoli p.starosta. Hlasování dopadlo úspěšně. V tuto chvíli bylo už 18:45 a ještě nezačal ani řádný program. p.starosta dal hlasovat o předjednání bodu 6. (Změna územního plánu města Klimkovic), protože byly přítomni zástupci Magistrátu města Ostravy a s úsměvem sledovali bouřlivé zasedání. Návrh byl schválen a mohli jsme začít s dalším bodem. Slovo měl pan architekt, ale jeho jméno si už nepamatuji J. Mluvil o tom, že se zatím  získávaly podklady a návrhy, kterým směrem by se mělo město Klimkovice ubírat. Nechceme z toho předměstí Poruby! Zaznělo v některém návrhu. p.architekt řekl, že nemusíme mít strach, že schvalovaní a celé pořízení územního plánu je složité a zdlouhavé. Nejdříve v roce 2013. Padlo tam moc připomínek, všechny si je nepamatuji ale byly zajímavé, proto doporučuji shlédnutí na lokal TV. Konečně byl prostor pro přestávku a převážná většina lidí šla domů. Nechali jsme si, jako občané Hýlova, předjednat bod 7.2 a bod 8.1, bylo nám vyhověno a tak jsme tam nemuseli sedět až do konce. V bodě 7.2 se jednalo o zrušení usnesení č.12/169.5. Zastupitelstvo města odsouhlasilo dne 17.září 2008 usnesení č.12/169.5  a  pořízení změny č.17.3 Územního plánu města Klimkovic. Všechny podrobnosti k této problematice jsou možno přečíst například v zápise ze zasedání zastupitelstva 23 září 2009. Rada města doporučila navrhovateli, aby svůj požadavek uplatnil při pořizování nového územního plánu města Klimkovic. Na mou otázku, zda se tímto rozhodnutím nezjednoduší společnosti Benfika pořízení této změny, bylo odpovězeno, že určitě ne. Hlasování bylo jednoznačné, všichni pro. Bod 8.1 byl o prodeji pozemku parc. č.2380, vodní nádrž na Hýlově. K tomuto tématu bylo dost informací na vývěskách a internetu, Osadní výbor, na doporučení občanů a svého, byl proti a v tomto duchu se neslo i rozhodování zastupitelů. Co s tímto rybníkem, nikdo neví, protože opět nejsou peníze a navíc, je to přírodní biotop.

 

Na závěr všem doporučuji shlédnutí jednání zastupitelstva na Lokal TV, aspoň první 4 hodiny :-)

Vyhledávání